Kategorier
Trädgård

Nya trädgården växer fram

Flyttlasset gick i våras… i slutet på mars. Vi hade turen att kunna få ha husen omlott i 2 månader, april och maj. Det är då allting börjar….sätter fart och spirar. Perfekt tid att ta små skott och flytta med. Det nya huset har skogen som granne… jag bara älskar att sitta och titta på naturen och lyssna på alla ljud.. fågelsång, susandet i trädet. Så det här passar mig fint.

Jag förundras ständigt över hur trädgårdens alla växter har en förmåga att vilja växa, hitta sin nya plats, och blomstra/ ge skörd. I år har dom nya plantorna samt det jag köpt och planterat tagit sig bra. I början krävs lite mer vattning innan dom hunnit rota sig och etablerat sig.

Vi försöker att bygga planteringslådor i bekväm arbetshöjd, vartefter vi hinner. Sommarens stora projekt blev en blomlåda med integrerat staket mot cykelbanan. Den ramar in tomten och skapar möjligheten att odla även på höjden. Klematis är planterade och höstsyrener… mina favoriter…runt omkring sitter perenner med mörka bladverk för att framhäva och skapa kontrast. Gräsmattan framför entren byttes ut mot en grusad yta, lättskött och stilrent.

Planteringslådan sett inifrån vår tomt… Höstsilverax, alunrot, astilbe och näva med mörka blad…primadonnorna är klematis som kommer att klättra upp på staketet och syrenhortensiorna i olika färger…höstens bästa fluffbollar.

Sommardahlior i olika färger har fyllt ut trädgården och lyser med sina olika vackra nyanser… toppenfin i buketter.

sommardahlia.

Den inglasade altanen förlänger säsongen och det är något jag verkligen har sett fram emot. Spännande att se vad som funkar och vad som går mindre bra.

I år har jag ingen köksträdgård… men den gamla tomatlådan på hjul fick agera grönsaks och kryddlåda. Efter en trög start med angrepp av larver och skadedjur så tog dom revanch… liknar mer en djungel mot slutet av säsongen. Placerad högt uppe på terassen för att inte sniglarna ska orka ta sig dit…

Det min sambo kände sig mest vemodig över var att vi övergav 5 magiska blåbärsbuskar, på gamla stället. Så det blev prio ett att hitta nya blåbär och blåbärstry… nu får dom etablera sig i år och kommer att ge skörd redan nästa år. I framkanten sitter jordgubbar… har höga förväntningar även på dom.

Vi har njutit hela sommaren ute på den magiska terassen med kvälls sol… så mysigt.

Längst ut på kanten där tomten övergår i natur och skog är rhododendron, kärleksört, gulltörel och daggkåpa samt funkia planterade. Det ska bli så kul att få följa hur det växer och förändras kommande år. Mellan alla plantor har jag satt påskliljor… som rådjuren inte borde ge sig på. Vi får väl se…

Sensommarens och höstens finaste blomma solhatten.. hoppas att dom överlever vintern.. dom gick inte bra på gamla stället, men nu vågar jag prova – nya möjligheter och nytt växtklimat.

I väntan på att perennerna fyller sin plats, har jag odlat mycket ettåringar som utfyllnad. Krassen är härlig med sina skira ljusgröna slingrande blad och blommor i dom ljuvligaste färgerna.

Dom medflyttade dagliljorna bestämde sig för att tom hinna blomma – redan i år. Vilka tuffingar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *