Kategorier
Reiki

Distans eller ”vanlig” Reikibehandling. En hjälp vid vintertrötthet och energiboost för kropp och knopp.

Reiki är en universiell livskrafts energi som finns och flödar i allting som lever på våran planet. I naturen, solljuset, växterna och djuren och i oss människor förstås

Alla har vi väl känt känslan när våran energinivå är låg. Om man jobbat lite för mycket, inte hunnit laga bra och näringsrik mat, om sömnen inte prioriterats riktigt som den ska. Man vill träna men orken tar slut. Obalans råder mellan aktiviteter och den viktiga återhämtningen. Ibland smyger det sig på. Tröttheten och bristen på vila och återhämtning under längre tid gör att man lättare blir sjuk, tex. drar på sig förkylningar. Immunförsvaret och vår livsenergi försvagas om vi kommer i obalans.

Man kan göra mycket själv för att bromsa detta och boosta sig själv. Den viktigaste nyckeln är att börja att lyssna på den egna kroppens signaler. Signaler från din kropp att något är fel är tex. huvudvärk, migrän, orolig sömn/ dålig kvalitet på sömnen, stelhet/ spänningstillstånd. Smärta på olika ställen i kroppen, mental trötthet, depression/ nedstämdhet, sug efter sötsaker och skräpmat, orolig mage, orkeslöshet och brist på energi.

Reiki hjälper till genom att fylla på med energi och lösa upp blockeringar i kroppen. Naturligt helande genom att Reiki drar fram och hjälper livsenergin som redan finns hos personen att kunna börja flöda fritt igen. Reiki prioritetsläker och känner av vart energin behövs bäst just nu. Det är din egen kropp som känner av och bestämmer vart energin ska användas och vad som behöver läkas. Reikibehandling ger en djup avslappning som hjälper din kropp och ditt sinne. Reducerar och sänker stress, startar självläkande krafter. Med Reiki återställer vi kroppens egen livskraft och energi. Reiki strävar efter att hjälpa dig att hitta den perfekta harmonin – balans.

Ibland förundras man över vilken otrolig energi det finns i våra växter, både inomhus och utomhus. På våren ser man dom första snödropparna titta upp och trotsa allt – kyla, is och snö när solens första strålar börjar att värma jorden. I år häpnade jag över mina näckrosor som fick bo i en liten trång balja, och ändå levererade med fina blad och magiska blommor.

Julrosorna nedan såg inte heller mycket ut för världen först när dom kom hem, men med lite ny jord och en skvätt vatten så började det hända grejer. Naturlig livskraft som finns i allt runt omkring oss.

Distans Reiki. Fungerar lika bra som en behandling med fysikt kontakt. Passar kanske extra bra nu när det är mörkt och kallt och energin bara räcker till att ta sig hem från jobbet eller skolan och krypa ner i soffan med en filt. Eller om du bor lite längre ifrån mig och har svårt att komma på vanlig Reikibehandling.

Vi bestämmer en tid som passar dig. En Distans reikibehandlig tar ca. 20- 30 minuter. Du berättar före behandlingen vad du vill ha hjälp med, så jag vet dina förväntningar.

Du sätter dig eller lägger dig bekvämt så att du kan slappna av riktigt skönt. Gärna med gosig filt, tänder ljus, sätter på lugn musik. Sedan får du bara vila och ta emot Reikibehandlingen. Jag hör av mig efteråt om du vill ha en återkoppling. Det bestämmer vi innan behandlingen förstås.

Distans behandling ges var annan till var tredje vecka – tätare vid behov.

Kontakt för att boka genom mejl: info@yoga-garden.se

Kontakt genom sms/ swish för betalning: 070-1919219

Självklart är det också här du ska höra av dig om du har några frågor….

DistansReiki….tänd ett ljus, kryp ner i soffan med varm filt och bara ta emot…kärleksfull och avslappnande Healing.

Under behandlingen kan man uppleva värme och ”energipirr” på olika delar och platser i kroppen, då Reiki flödar i våra energibanor. En djupavslappnande känsla infinner sig både vid distans och vid vanlig Reikibehandling.

Reikibehandling hemma hos mig, tar ca. en timme. Du får ligga på en behandlingsbänk omstoppad med filt. Du är påklädd – gärna mjuka kläder. Jag lägger händerna på dig i olika positioner både framsidan och baksidan. Mjuk och avslappnande beröringsmetod. Vi samtalar före och efter behandlingen.

Reiki ersätter inte traditonell sjukvård utan är ett komplement. Friskvårdsmetoden är godkänd av skatteverket, och friskvårdspeng kan användas.

I Augusti 2021 kändes det som om cirkeln kunde slutas….då jag gick den efterlängtade Reiki steg 3, Art och Master hos Anette på Naturliga Livsenergin. Utbildning och utveckling som leder till att jag förhoppningsvis kan hålla i egna Reikiutbildningar framöver.

I Oktober 2021 gick jag också en Angelic Reiki utbildning i Karlstad. Så spännande och lärorikt. Här med vår goa lärare Anna-Sofia Giese Vesterlund.

Kategorier
Yoga

HoliYoga – En mjukare och lugnare Yogaform.

HoliYogans ursprung.

HoliYogan är utformad av Ulrica Liavor, verksam på Shanti Yoga och kultur i Västerås.

Det är Ulricas egna erfarenheter av yoga som läkande kraft i samband med smärtproblematik och utbrändhet som hjälpt till att utforma HoliYoga konceptet. Hon har bla. sina rötter som professionell musiker, lärare i KundaliniYogan och Mediyogan.

Med dom egna erfarenheterna har sedan HoliYogan växt fram och har även grenat isär sig i fler inriktningar som Röst och Hormon Yoga.

Kort om mig – Min relation till HoliYogan.

Jag heter Britt-Marie Sjö och hittade HoliYogan under en period i mitt liv när hela min kropp hade kollapsat – mentalt, fysiskt, psykiskt och existensiellt. Jag har arbetat som sjuksköterska i drygt 30 år, men efter den 3:e utmattningen 2017 orkade jag inte läka och komma tillbaka till mitt gamla yrke.

Sjukvården kunde inte heller hjälpa mig med annat än sjukskrivning och erbjudande om psykofarmakabehandling – som om jag inte redan var trött så det räckte. Jag insåg då att trots min utmattning och förtvivlan så var jag själv tvungen ta tag i det, och hitta en väg ut!  Det enda jag ville var att få må bra, bli pigg och stark igen och kunna jobba  med något som jag trivs med.

Jag hade då turen att HoliYogan kom in i mitt liv. Jag hittade en kurs i Kristinehamn på Kom Lust och fröjd, hos Yvonne. Det blev starten för en långsam men helt underbar vändning. 2019 påbörjade jag utbildningen hos Ulrica i Västerås för att själv bli HY lärare, det bästa beslutet jag tagit. HY i kombination med Reikikurser blev min väg tillbaks till läkning och att ta hand om mig själv på ett hållbart sätt. Det som hjälpt mig vill jag nu förmedla till andra..

HoliYogan som läkande kraft.

Att vända obalanser i sin kropp är ingen snabbfix. 2017 var jag som skörast med smärta, oro, stressproblematik, migrän, dålig sömnkvalitet, kognitiva bekymmer, depression, total brist på energi och känslan av att hela kroppen hade låst sig. Jag kom inte upp ur sängen utan tvingades inse att jag kört över mig själv fullständigt. Sprungit alldeles för fort under en längre tid utan vila & återhämtning. HoliYogan är mjuk, lugn och inkännande. Den hjälper till att hitta tillbaka igen varsamt och kärleksfullt  och skapar tillgång igen till kropp och knopp. Kopplar ihop helheten så man kan börja höra signalerna igen, det är helt underbart!

Det som är så fantastiskt är att INGET  är statiskt  – allt är föränderligt. Bara man vågar stanna upp och faktiskt lyssna på sig själv. Då kan mjuka varma samtal starta i kroppen och läkning kan börja….små framsteg…ett i taget.

Effekter av att börja på en HY kurs:     Bubbla av glädje! Kreativitet! Lust att dansa! Känslan av samhörighet!

Man får tillgång till hela sin kropp, sitt sinne och känsloliv. Man kommer i kontakt med sina känslor även dom som kanske gömt sig riktigt väl…det är normalt att känna sig glad, positiv, busig, mentalt starkare, men även arg, ledsen, frustrerad…alla våra känslor välkomnas och tas omhand med kärlek och respekt för den egna individen. Framför allt så stärks individen och man kan börja att ta hand om sig själv. Boost av självförtroende och självkänslan. Medvetenhet –  mönster och präglingar synliggörs.

Bättre rörlighet, en mjukare och mer avspänd kropp, smärtlindring…

Hela människan blir sedd och får må bra på alla plan: Fysiskt, psykiskt och andligt.

Därför vill jag förmedla HoliYoga i små, trygga grupper där det känns ok att få vara sig själv. Utan våra vanliga roller, utan att behöva vara duktig och prestera…

Det är en ”HoliYogisk rättighet” att bara vara, ta time out när det behövs. Yogarörelserna görs i din egen takt och efter din egen förmåga. Och om kroppen signalerar det  kunna vila och bädda ner sig på ullmattan med mjuka filtar och kuddar. Tryggt hållen och famnad av HoliYogan och av mig som lärare.

Du ger dig själv en egen stund för att lyssna på & ta hand om dig själv…Hoppas vi ses framöver på en mjuk ullmatta eller ute i naturen på en Yogapromenad.

Aktuellt hos YogaGarden.

Våren 2021. Jag startar upp 3 små grupper nu i februari med ett fåtal deltagare pga. coronasituationen. Grupperna är i nuläget fulla och det känns jätte roligt att så många hört av sig och vill prova denna Yogaform.

Om du känner att du skulle vilja ha kontakt och komma och yoga framöver, så hör gärna av dig. Jag hoppas på en förbättring i coronaläget framöver och kan då starta fler grupper. Och när våren och värmen kommer, då kan vi ju ses utomhus!!! Mer Yoga åt oss alla.

Kontakt:   Var inte rädd att höra av dig och ställa frågor. Berätta gärna om du tycker att något är bra!!! Glädje sprider glädje...

Telefon / Swish/ skicka meddelanden 070-1919219

Mejl info@yoga-garden.se

YogaGarden finns även på facebook, det går bra att skicka meddelande/ PM  via messenger . Sök på YogaGarden.Karlskoga  & gilla gärna.

Jag önskar dig en riktigt bra vårvinter. Ljuset återvänder och då känns många saker mycket lättare.

Britt-Marie Sjö YogaGarden.

Här läser jag en avslappning/ meditation som ger skön vila och återhämtning för en grupp yogisar.
Avslappning efter ett pass med fokus på ljuset, att hitta energi och läkning och boosta humör och immunförsvar när vi befinner oss i den ljusfattigaste årstiden. Januarimys.
Trummorna får ibland vara med och jobba lite under ett yogapass. Att trumma, sjunga och dansa till skön musik ger en härlig känsla. Man blir glad och det är ett vitaminpiller för humöret. Skapar också en känsla av gemenskap.
YogaGarden är ute i naturen året om. Boost för knopp och kropp. Man mår så gott efter en promenad i skogen. Gärna tillsammans med andra likasinnade vänner. Jag annonserar gemensamma aktiviteter på min facebooksida som Yogapromenader eller Walk & Talk. Tillsammans har blivit viktigare än någonsin nu. Gemenskap på ett tryggt sätt.

YogaGarden . Friskvård i form av HoliYoga, Reikibehandlingar & Yogapromenader. Varmt välkomna, hoppas vi ses !!!

Britt-Marie Sjö.

Kategorier
Trädgård

Köksträdgården

Drömmen om en köksträdgård. Från tanke till färdig oas.

Vid inflytten i huset 2007 var området i nedre trädgården igenväxt med hallon, en hallonskog. Med hjälp av spade och spett anlade jag gångar för att kunna komma in och skörda. Hallonen var stora och jättegoda och väl värda att bevara. Men sen tog orken liksom slut. 12 år senare hade jag funderat tillräckligt länge och samlat ihop nya idéer och framför allt övertygat min stackars sambo att vi skulle kunna fixa till en köksträdgård…lätt som en plätt.

Älskling, jag har en idé…han borde ha lärt sig vid det här laget att springa fort och hålla för öronen. Men som tur är så stannar han kvar och lyssnar, och hjälper till att konstruera det hela. Jag gräver och han snickrar…bra arbetsfördelning.

Kriterierna för detta projekt var följande: Katt, rådjur och snigelsäkert. Lättskött, mycket odling på liten yta med väggar för att kunna odla klättrande grönsaker som bönor mm. Alla odlingsbäddarna upphöjda i bekväm arbetshöjd då tant börjar bli liiite äldre och stelare (trots all yoga). Med stor entusiasm och järnvilja påbörjades projektet våren 2019 och sista detaljerna var klara ett år senare.

Flytt av hallon med tillhörande rötter till ny plats för att göra plats för odlingsbäddar. Den tråkigaste och slitigaste delen av projektet.
Nya ramar för kryddbädd och grönsaks/ odlingsbäddar på gång…insidan av lådorna kläddes med markduk, för att inte jord och vatten ska rinna ut.
Dom första små kryddorna har flyttat in i kryddbädden.
Markduk med en grusbädd omgärdar hela projektet, så man kan gå bekvämt mellan odlingsbäddarna. Snyggt och mysigt att gå på.
Som extra bonus fick jag en flyttbar sittbräda. Lyxigt värre.
Fläder och rabarber växer redan i köksträdgården.
Portal och grind in till området under utformning, vi kortade ner stolparna lite efter ivriga diskussioner.
Enkel sittplats bredvid kryddorna. Skön plats att bara sitta och vila, och njuta och känna doftaromerna.
Klätterstöd/ spaljé av armeringsnät till framtida klättrande växter som bönor, luktärtor, sockerärtor mm.
Skönt med skuggande äppelträd vid byggplatsen.
Full fart i drivbänkarna.
Otrolig växtkraft i dom upphöjda bäddarna.
Sallad, mangold, tillsammans med jordärtskocka och plockblommor.
Krasse trivs hos dom omplanterade hallonen. Underbart skira och vackra och håller ogräset borta.
Framåt slutet på sommaren växte det fortfarande hejdlöst, och vällde över kanterna.
Persilja, curryört, salvia, jordgubbar, timjan, citronmeliss, oregano. I mitten klematis som strävar uppåt tillsammans med luktärtor.
Grönsaker såddes i omgångar, och varvades med sommarblommor. Fröjd för ögat och underbar doft.
Min absoluta favoritblomma hos ettåringarna. Solrosen. Jag förundras varje år hur det kan bli så mycket blomma av ett litet frö. Färgerna och dofterna är också magiska.
Sallad på rymmen, ska prova att så lite glesare nästa år.
Bönornas fina blommor och blad har strävat uppåt och klättrat hela vägen på en säsong.
Ramslök på skuggsidan i kryddlådan. På våren kommer dom underbara bladen och blommorna. Dom skördas under försommaren. Sedan går dom in i vila till nästa säsong.
Att varva nytta med nöje är perfekt. Klematisen förgyller portalen in till grönsakslandet.
Lycka är att kunna gå ut i trädgården och plocka egna buketter.
Granne med köksträdgården ligger en sittplats som skuggas av äppelträden. Träd, buskar och perenner utgör stommen i min trädgård, som nu också berikats med en köksträdgård med odlingsbäddar. Nästa dröm är förstås att ha ett växthus…Älskling jag har en idé…
Kategorier
Trädgård

Sköna gröna rum

Limegrön jättedaggkåpa i framkanten och en färgglad perennrabatt runt om trädgårdsboden. Klematis och en vindruva klättrar upp och ger en härligt och rufstig höjd på det hela. Högre växter längst bak och lägre växter i framkanten.

Min trädgård. Min oas. Jag älskar att krypa nära och ta kort på blommorna en och en, men det ska jag försöka att undvika i det här blogginlägget.

Istället vill jag inspirera och bjuda in till tankar om struktur. Hur skapar man avskildhet? Hur kan man bygga om en besvärlig släntträdgård som är svår att sköta…vilket jag hade från början. Hur kan man om man råkar vara helt trädgårdsnördig hitta ett sätt att klämma in ännu fler blommor och även utnyttja höjden i trädgården? Vad kan man göra om det plötsligt känns väldigt långt ner till marken och det börjar bli jobbigt att sköta om sina växter? Tant börjar bli lite stel, bara lite, särskilt om jag sitter på huk för länge.

Välkommen in att läsa eller bara njuta av sommarbilderna, för nu längtar iallefall jag efter våren och att det börjar att spira igen.

På terassen i det soligaste hörnet trivs pelargoniorna. Tåliga, och en riktig färgklick. Jag älskar doften, sambon ogillar den.
Sommaren -20 fick huset ett extra rum. Ett terassgolv att kliva ut på direkt från köket. Vilket lyft. Ett njuterum skapades. Underbart att kunna yoga i kontakt med min trädgård.
En mysig plats att vila på, bara vara och slappa.
Gårdsgrus omgärdar terassen. Vackert att se på och fint att ställa ljuslyktor eller dekorationsstenar på. En övergång till gräsmattan.
Jag ville ha en stjärnhimmel, och fiffiga sambon hängde upp ljusslingor i nätform ( vanlig julbelysning) under taket på partytältet. Det är magiskt när kvällen kommer, har tänt den även nu i vinter. Mer mys åt folket.
Dom flesta av mina rabatter är numera upphöjda odlingsbäddar, med ramverk av trä. Håller minst 5-6 år, och byter eventuellt ut dom vartefter till stenar. Ogräset tar sig inte in lika lätt och jag behöver inte krypa lika mycket på marken. Förhindrar också att gräsmattan växer in i rabatten.
Krukor med spännande växter bildar små utropstecken på terasserna. Här en afrikas blå lilja som väntade långt in på hösten innan den slog ut. Men då var den reslig och blommade länge. Lycka!!! Trollhassel i bakgrunden. Mysig kompis bredvid sittplatsen. Fin att hänga ljusbollar i. Roliga former på grenarna, den slingrar sig iväg och bildar spiraler.
Ett litet grönt rum med mycket växter. Tuijor till vänster bildar en grön vägg året om, och till höger djävulsbuskar ( spirea) som har en intressant färg på sina blad. Rolig att matcha röda, oranga, lila/purpur, svarta och röda växter intill.
En från början hopplös och svårskött slänt. Numera en rabatt fylld med växter som täcker bra. Jag planterar tätt med tåliga marktäckare mm för att hålla fukten och minska chansen för ogräs att ta över.
Asiatiska hörnan bredvid köksträdgården. Upphöjda bäddar med grus i mitten. Äppelträden skuggar bra under varma dagar. Rhododendron och azaleor bildar stommen tillsammans med vivor, aklejor, irisar, dagliljor och julrosor i spännande färger. Ett vindskydd sattes upp för att bilda ytterligare lä mot norr och för att stoppa rådjuren från att tugga på azaleorna.
Ibland får man backa lite och inspektera lite från håll, och även fånga upp ideer från trädgårdarna runt omkring. Det är otroligt kul och spännande att repetera växter som syns väl även från grannarnas trädgårdar. Mina grannar har maffiga rhododendron och fina syrener, mm. Tillsammans med dom växterna som bor hos mig så bildar grannskapet en ”stor park” med lite fantasi. Massefekten när alla våra lila parkrhododendron blommar samtidigt är så fin. Eller alla syrenerna…så fint!
Boll lökarna svävar så fint ovanför nävorna. Ger färg och höjd och liv åt en annars lite platt perennrabatt.
Glöm inte att vara i din trädgård även om kvällarna. Det finns ju en mängd roliga ljusslingor och solcellslampor på marknaden nu. Det är på kvällen som trädgårdens inneboende djur dyker upp, som grodor, paddor, nattfjärilar, fladdermöss, och med lite tur kanske igelkotten.
En rejäl rabattkant av trä stoppar jorden från att rinna iväg vid regn eller när man vattnar.
Rhododendron finns i olika storlekar och massor av spännande färger. Ger trädgården grönska året om. Fint att sätta vårlökar runt om .
Jag försöker tänka dom olika delarna av trädgården som små rum. Träd och större buskar bildar tak och väggar. Att inte se allt på en gång väcker fantasin, och det är kul att ha olika teman eller färgkombinationer. En portal in förstärker känslan av att man går in i ett nytt rum.
Trädgården är kuperad och det är kul att försöka ta tillvara på dom olika nivårerna och förstärka den känslan.
Häcken fanns när jag flyttade in. Den bildar en ram och skydd ut mot vägen som knappt inte syns på sommaren. Jag väntar med att klippa häcken och bollbusken till efter midsommar, då räcker det med en gång per år.
Rejäla rabattkanter…för varje år så blir dom konstigt nog högre och högre. Lättskött, smidigt och så slipper man gräva. Bygg en ram, fyll med bra jord, plantera, vattna, klart. Lila mossflox är inte kinkiga, växer i kanten på grusbädden och hänger över murkanten. Torktålig och alldeles, alldeles underbar.
Sittplats på baksidan av huset. Pionerna trivs i odlingsbädden, och börjar att blomma runt midsommartid.
Rosa, enkel pion tillsammans med höstsilveraxens mörka bladverk. Fin kombo.
Den lilla dammen är ett tillhåll för törstiga katter, badande fåglar och grodor. Näckrosorna har inte hunnit sätta fart här än, men kan med lite tur tom. blomma senare på säsongen.
Hur ser ditt drömhörn i en trädgård ut? Ibland räcker det med ett litet skyddad ställe för att kunna njuta till max. Här doftar smultronschersminen och en rosa gammaldags pion tillsammans. Det perfekta stället att dricka kaffe på eller läsa en bok.
Jättedaggkåpan är lättodlad och fin, och den är perfekt som förgrundsväxt i en rabatt, och den håller gräset borta från att växa in i rabatten. Magi uppstår när det regnar, då är den som vackrast. Då glittrar dom små vattendropparna i bladverket som juveler.
Lila Rhododendron och jätteiris matchar varandra fint. Sockertoppsgranar bildar fina utropstecken i rabatten.
Syrenbersån. Blandade lila syrener bildar en vägg. Framsidan pryds av en växtbåge med klematis. Pioner i blandade färger runt om i rabatterna. Att låta klätterväxter slingra sig upp på en växtbåge eller klättra upp i ett träd eller en buske är spännande och ger ännu mera liv åt trädgården. Klätterväxter är smart om man har en liten yta, då maximerar man odlingsmöjligheterna och utnyttjar höjden också.
Jag önskar er alla ett riktig bra trädgårdsår 2021. Hoppas att det går att ses på någon trädgårdsmarknad/ växtbytardag detta året. MVH Britt-Marie Sjö.
Kategorier
Trädgård

Perenner – från vår till höst.

Första bilden visar vår. Pionernas första skira blad matchar tulpanerna i rabatterna.

Perenner är fleråriga växter som om dom trivs snällt kommer tillbaka år efter år. När dom fått växa till sig lite så mår många av dom bra av att delas isär och få ny jord och växtplats. Jag har alltid gillat att så frön även till perenner och få se dom från början som små plantor. Lycka är också att gå på växtbytardagar och när trädgårdsföreningen har försäljning och hitta gamla sorter och sådant som inte finns i växtbutikerna. Trädgårdsmässor är också hur kul som helst. Känslan när man hittar något ovanligt eller en helt otrolig färg är ren lycka. Ok, jag erkänner att jag är en trädgårdsnörd. Men jag är i gott sällskap. Att odla och umgås med sin trädgård är ett intresse som jag delar med många andra, som tur är. Även om man inte har egen trädgård så går det ju bra att njuta av en vacker park.

Hur är en bra perenn enligt mig? Vilka egenskaper ska den ha? När man bor i zon 4-5 som jag gör så klarar tyvärr inte alla växter av vintern. Så en bra perenn ska vara tålig, robust, och gärna ha lång blomningstid. Har funderat ibland på att flytta söderut för att kunna odla i zon 1, lite avundsjuk är jag ibland när det tyvärr är omöjligt här.

Jag har växter som börjar blomma tidigt på våren till sen höst, och i en rabatt försöker jag att blanda så att det alltid händer något spännande. På hösten sätter jag vårlökar mellan perennerna som startar säsongen, och när dom blommat klart så har perennerna hunnit växa till sig och döljer dom nedvissnade bladen. Det är också spännande att försöka hitta bra färgkombinationer i trädgården, bladen på buskar och träd kan framhävas av en matchande perenn blomma.

Att följa sin trädgård från tidig vår till sen höst är spännande. Först vårens skira späda blad och knoppar, sedan högsommarens överflöd av blommor, och sist ut är hösten – som är som en final med färger som exploderar när träd och buskar tar på sig höstskruden.

Nedan följer bilder från min trädgård som börjar med vår och mot slutet höstperenner. Tänkt som inspiration. Tuffa och bra växter i zon 4-5 eftersom dom trivs hemma hos mig.

Tidigt på säsongen samtidigt som tulpanerna blommar är Gulltöreln som vackrast. Dess blad får jättefina höstfärger som går i röd-oranga toner. Pionernas och Höstsilveraxens blad ackompanjerar i färgtonerna.
Julrosen finns i massor av härliga färger. Vinröda, nästan svarta, rosa, vita, prickiga…Blommar tidigt och länge hemma hos mig.
Mörkt röd gullviva….sprider sig gärna med sina fröer…och är ljuvligt söt.
Vårglädje. Tulpaner, pärlhyacinter och narcisser tittar upp mellan pioner och gulltörel i rabatten.
Gul gullviva…doften är ljuvlig.
Fänrikshjärta….finns i vitt och även mera mörkröda sorter. Skir och lättodlad. Blommar länge.
Backsippa. Mjuk och luden, lätt att dra upp från frö. Finns i vita och röda nyanser. Bildar små tuvor. Blommar länge om man tar bort vissna blommor.
Gul dubbel sippa, hittad på en växtmarknad. Hurra för trädgårdsföreningar och odlar -vänner som drar upp sådana rariteter från frö.
Sittplats med första parkett framför en släntrabatt som blommar från tidig vår till sen höst. Djävulsbuskarnas mörkt vinröda blad och prydnadsapeln ”Rubin” ger en härlig kontrast till tulpaner, påskliljor, dagliljor och allt annat spännande som tittar upp under säsongen.
Gulltöreln blommar länge och väntar snällt in den vita Rhododendronbusken.
Storrams. Hög växt som böjer sig i en båge, och på undersidan slår små vita klockor ut. Sprider sig efter några år och bildar större klungor.
Sockblomma. Finns också i otaligt många vackra färger från rött, vitt till rosa. Spännande blad och så gullig. Vill ha fler!!!
Röd nejlikrot. Lyser i en härlig rödorange färg. Fin ihop med blommor som går i lila och vinrött…
Nejlikrot i aprikos färg. ” Mai Tai”.
Mossflox. Bildar kuddar med 1000 tals små blommor. Torktålig och älskas av fjärilar, humlor mm.
Aklejan…har skrivit om den förut. Älsklingsblomma. Lätt att odla, så fin i buketter. Sprätter iväg sina fröer och vips har man en färgnyans man inte visste fanns. Så spännande. Midsommar älskling.
Violkungsljus. Lätt att dra upp från frö. Finns i regnbågens alla färger från vitt, lila, rosa…ljusa och mörka nyanser. Om man tar bort överblommade stänglar kommer det nya…sprider sig där den trivs med nya frösådda små plantor.
Trädgårdssmörboll. Smörbollen finns i olika gula till oranga nyanser. Lyser upp och sprider glädje där den står.
Blå näva. Nävor finns i olika höjder och färger . Alla är lättodlade och går bra att dela på till fler tuvor efter några år. Hos mig frösår dom sig också i grusgångarna och i rabatterna.
Rosa Löjtnantshjärta. Här tillsammans med lila tulpaner i en skuggig rabatt.
Hjärtbergenia. En tuffing som trivs bra i mina torra släntrabatter. Bonus är dom fina cerisa blommorna, och bladen som får spännande nyanser från grönt till rött.
Lila bollök, Allium i blom. Bladen vissnar snabbt, men då kommer funkian snart och tar över scenen. Funkian är suverän och klarar skuggigare lägen. Det finns många härliga färger på bladen och senare på sommaren kommer blå eller vita blommor på fina stänglar.
Engelsk vallmo. Lätt att dra upp från frö. Skir och så söt gul blomma. Frösår sig där den själv tycker att det passar. Ibland som här torrt och eländigt bredvid husväggen, men den har ju själv valt platsen så det går jättebra.
Blå Akleja och gul engelsk vallmo. Tåliga, robusta och bedårande vänner.
Lila näva. Fanns i en rabatt när jag flyttade in så vet ej sorten. Men den är bra marktäckare under buskar, och lätt att föröka och flytta till nya ställen.
Blågull. Finns i olika blå samt vit nyans. Lättodlad och fin att plocka in i buketter. Harmonerar fint med andra växter utan att ta över.
Kandelaberviva. Växer i min asiatiska hörna/ lite skuggigt med Azaleor och Rhododendron mm. Vivor i flera våningar. Väntar med spänning på och hoppas att den ska fröa av sig i gruset och bli fler små plantor.
Aprikosfärgad jättevallmo.
Jättevallmo. Högrest primadonna, som är lätt att så från frö och trivs hos mig i soligt läge.
Oranga jättevallmon slår snart ut…knopparna är lika spännande som själva blommorna.
Blommorna är som ett konstverk…så fina.
Iris – ett exotiskt utropstecken. Så vanlig i många rabatter, och så fin när man tittar på den. Underbar i buketter. Finns i många härliga färger. Här tillsammans med blå näva.
Pionerna blommar kort men intensivt. Dom veckorna vill jag inte vara bortrest. Då vill jag bara njuta, vandra runt och lukta på blommorna. Vill helst stå orörda och växa till sig sakta men säkert. Väl värda att vänta på.
Praktbetonika. Blålila och purpur nyanser finns. Så fina när dom blommar.
Gullstav. Sensommarblomma. Dom gula högresta spirorna lyser upp fint i rabatten. Mina står i den torraste slänten och kämpar modigt på. Dom signalerar med att sloka när dom vill ha vatten.
Stjärnflocka, här ljust rosa. Underbar att plocka in i buketter. Finns i vita och mörkare rosa-röda nyanser. Jättefin.
Astilbe i en ljust rosa nyans. Finns också i många vackra färger som vitt, rött, rosa -lila.
Temynta…första året hos mig. Hoppas verkligen att den klarar vintern. Färgstark och häftig blomma.
Solbrud. När det börjar bli sent på säsongen (sensommar och höst), är det här en stor favorit. Finns i brunröda, gula, klart röda nyanser. Jättefin och tålig.
Mörkt vinröd daglilja.
Dagliljan. Växer sig sakta men säkert större och större för varje år som går. Varning för att den kan bli en stor favorit och man vill ha fler och fler sorter. Finns hur många fina dagliljor som helst…
Aprikos dagllja…så söt.
När det mesta har tappat sin glans i trädgården finns det några sena härliga blommor som är beredda att ta över scenen, som tur är. Höstflox….här i fin lila vit nyans.
Rosa höstflox..
Blålila Höstaster.
Höstaster i en rödlila nyans.
Kärleksörten. Här en jättefin ”Matrona” med mörka blad. Finns massor med olika sorter nu i handeln.
Pärleternell. Fina vita blommor med silvergrå blad. Torktålig och lättodlad.
Strålrudbeckia. Jättefin och blommar sent på hösten, lyser verkligen upp i rabatten.

Tack till dig som tittat på och låtit dig inspireras av detta inlägg. Jag försöker att dela med mig av sånt som jag själv tycker fungerar bra i min trädgård. Växterna är namngivna om du blir nyfiken på och vill läsa mer om dom. Information finns ju i överflöd här på nätet. Jag har odlat och provat mig fram under många år, och slukat trädgårdstidningar och böcker.

Som hobbyodlare har jag misslyckats med en hel del med förstås. Men det är ju så man lär sig. Ibland har det fungerat att flytta någon växt till ett annat ställe i trädgården.

Växterna/ perennerna som kom med i det här blogginlägget trivs bra hos mig.

Önskar dig som läser ett bra odlingsår 2021. Ljuset börjar sakta komma tillbaka nu, och våren känns inte längre så långt borta…särskilt nu när jag frossat i bilder från föregående sommar.

Britt-Marie Sjö, YogaGarden.

Kategorier
Reiki

Reiki – Universiell livsenergi

Reiki – en metod för självkännedom, avslappning och stressreducering.

Det svåra livspusslet.

Många människor har idag en stressig och ohälsosam livssituation. Livspusslet kan vara svårt att få att gå ihop. Om det är tufft både på jobbet och när man kommer hem på fritiden så kan man till slut dränera sig och orken och energin tar slut. Det har blivit obalans mellan aktiviteterna och att ge sig själv nödvändig vila och återhämtning. Att vara arbetslös och inte veta när man kommer i jobb igen är också otroligt stressande, och kan tära på självkänslan och på ekonomin. Människor som känner av ensamhet, att inte ha ett socialt nätverk omkring sig kan också hamna i en situation med stress och dåligt mående. Om man har en orosproblematik kan det leda till fysiska och sociala bekymmer. Alla dessa olika livssituationer och många fler är oerhört tuffa och gör att man kommer in i en negativ spiral, som ger obalans. Spiralen kan vara svår att vända på själv.

Till slut skapas det obalanser i vårat energisystem, och kroppen börjar att signalera med tex. smärta för att vi ska stanna upp och lyssna. Värk i nacke, axlar, rygg, känslan av stelhet och spänningsvärk uppstår. Huvudvärk, migrän, mental trötthet. Försämrad sömnkvalitet. Trötthet som inte går att vila bort utan känns bottenlös. Känslor av otillräcklighet när man inte längre orkar hålla samma tempo som förut. Att bli medveten om att man inte mår bra är steg ett. Att se över sin livssituation och söka hjälp och stöd till förändring är steg två. Vänner och familj, arbetskamrater och chefen, kontakt med sjukvården är bra steg att ta och söka stöd och hjälp ifrån. Men man har också själv ett ansvar att vilja förändra och göra något åt sin situation.

Jag hittade både HoliYogan och Reiki när mitt livspussel fullständigt hade rasat och alla bitarna låg huller om buller eller var borttappade. Steg för steg har jag varsamt kunnat komma tillbaka till livet igen efter en total utmattning. Det har tagit tid förstås, ingen quick fix, men nu försöker jag att tänka långsiktigt och hållbart. Jag har lärt mig att lyssna på min kropps signaler, och slutat köra över mig själv. Inte fullt återställd men förhoppningsvis lite klokare.

Spännande läsning om Reiki. Vad är det, och hur fungerar det?

Reiki är en djupavslappnande behandlingsmetod som löser upp blockeringar och underlättar för kroppens självläkning. Naturlig healing. Metoden har sitt ursprung från Japan men grunderna bygger på den kinesiska medicinen som säger att livsenergin Ki genomströmmar oss människor.

Rei betyder ”universiell” och Ki betyder ”livsenergi”.

Allt levande på jorden är beroende av livsenergin. Växter, djur och vi människor hämtar sin kraft här. Ta en liten planta till exempel. Den behöver bra jord, vatten och ljus för att vilja växa sig stor och blomma vackert. Den behöver näring och ljus som energikälla. I den lilla plantan eller fröet finns redan allt som blomman behöver inlagrat. Samma med våran kropp. Vi kan lagra naturlig energi utomhus. Solens strålar och dess underbara ljus boostar oss med uppiggande energi. När vi vistas i naturen och i skogen får vi också naturlig energiboost. ”Skogsbad” Därför är vi oftast piggare under sommarhalvåret när det är ljusare och naturen mer inbjudande att vistas i.

I vår kropp kommer energin in via våra sju stora chakran. Inne i kroppen har vi ett nätverk av energibanor, meridianer. Precis som blodet flödar runt i våra blodådror så flödar energin runt i våra energibanor. Genom våran kropp har vi ett flöde av energi, som kan störas om områden får obalans eller blockeras. Reiki – den universiella livsenergin hjälper till att lösa upp sådana blockeringar och sätta igång ett positivt energiflöde. Reiki ger ett ökat välbefinnande och man blir mer närvarande till sig själv.

Våra energier påverkas starkt av våra tankar och känslor. Positiva tankar och känslor stärker flödet och negativa tankar och känslor bromsar och skapar obalanser. Jag som utför Reikin känner igenom mottagarens energibanor och löser upp där det finns blockeringar. Vissa områden på kroppen kanske behöver mer energi och andra ställen behöver stabiliseras.

Hur kan det upplevas att få Reiki?

Jag som är Reikiutövare hjälper mottagarens kropp att aktivera Reikin inom sig själv och dra åt sig livsenergin. Reikienergin strömmar från mina händer till mottagaren. Vid en behandling ökas energiflödet både hos mig och mottagaren, så jag riskerar aldrig att bli dränerad – jag är bara en kanal för Reikienergin. Hur mycket man känner eller upplever en Reikibehandling är individuellt. Dom flesta upplever en djupt avslappnande känsla, och det är inte ovanligt att man somnar under en behandling. Man kan uppleva en pirrande känsla, värme eller kyla och energiflöden som startar i kroppen.

Reiki kan tas emot av alla, oavsett om man ”tror” på healing eller inte. Jag som ger Reiki behöver inte på något sätt styra eller påverka Reikin. Energin strömmar själv dit den behövs bäst och startar läkande processer. Reikin prioritetsläker – den egna kroppen vet själv vad som behöver ljus och kärleksfull energi. Reikin helar genom att den flödar till kroppens blockerade delar, renar och laddar energibanorna med positiv energi – så kroppens egna förmåga att läka kan starta. Vid en Reikibehandling renas, balanseras och stärks även auran. Reiki är en helhetsmetod och verkar på människans alla plan, fysiskt, mentalt, emotionellt och andligt.

Vad kan Reiki göra?

Vi är alla unika och våra behov är olika. En Reikibehandling kan ge effekt på många olika sätt tex:

 • Reiki ger dig chans att slappna av och släppa stress och spänningar.
 • Balanserar din kropps energier.
 • Ökar och stärker ditt energiflöde, och löser upp blockeringar.
 • Lindrar fysisk smärta och spända muskler.
 • Motverkar sömnlöshet, ger förbättrad sömnkvalitet.
 • Renar kroppen från gifter och slaggprodukter.
 • Ökar immunförsvaret.
 • Frigör känslor som lagrats, så dom kommer upp till ytan och medvetandet. Möjliggör känslomässig läkning.
 • Reiki ökar intuitionen och kreativiteten.
 • Startar kroppens egen naturliga förmåga till läkning.
 • Hjälp mot huvudvärk och migrän.
 • Hjälper till vid läkning av utmattning/ utbrändhet.

Reikin kan aldrig skada, den ger bara kärleksfull och ljus energi.

Hur går det till att få Reiki.

Innan Reikibehandlingen samtalar vi om bakgrunden till att du är i behov av Reiki. Reikibehandling kan ges både som distanshealing eller som en behandling där vi träffas fysiskt. Båda varianterna fungerar lika bra, men det är så klart roligare och mysigare att få ge en ”vanlig” Reikibehandling.

Behandling hemma hos mig: Vid en ”vanlig” behandling får du ligga på en behandlingsbänk och slappna av. Jag stoppar om dig med filtar och kuddar, och du får lyssna till avslappnande musik. Man kan välja på 30 eller 60 min behandling. Jag lägger händerna mjukt på olika ställen på din kropp, beröringen hjälper din kropp att slappna av och släppa på spänningar, smärta och stress. Efteråt har vi en återkoppling där du får berätta om hur du upplevt behandlingen och jag delger information som kommit till mig.

Distansreiki: Jag skickar Reiki till dig på en bestämd dag och tid. Du skapar en lugn och mysig plats hemma, sittande eller liggande. Försök att slappna av redan 10 minuter innan för bästa effekt. Att du är närvarande för att bara vara och ta emot ger dig en bättre upplevelse och effekt av Reikibehandlingen. Ha gärna en filt, kuddar, tänd lite ljus. Sätt på någon lugn musik som du gillar tyst i bakgrunden. Distansbehandling tar ca. 25-30 min. Efteråt får du en återkoppling av Reikibehandlingen.

Hur ofta ska man ta en Reikibehandling?

Man får bäst effekt om Reiki ges varje eller varannan vecka i början. Sedan glesar man ut. Effekten av en behandling sitter i ca. 3 veckor efter behandlingstillfället.

Distanshealing ges varannan till var 3:e vecka, tätare vid behov.

Kurser i Reiki.

Många som har fått Reikibehandling och känner vilka positiva effekter den ger, vill sedan själva utbilda sig i Reiki. Det finns flera steg att gå: grundutbildningen Reiki 1, vidareutbildningen Reiki 2, och lärarutbildningen Reiki Master.

Viktig information.

Reiki ersätter inte medicinsk behandling och traditionell sjukvård. Vid allvarligare problem ska alltid läkare uppsökas först. Reikibehandling ska ses som ett komplement.

Friskvårdsmetoden är godkänd av skatteverket, och friskvårdspeng kan användas.

Hoppas att det här blogginlägget väckte nyfikenhet och en liten inblick i vad Reikibehandling är. Om du som läser har frågor eller vill boka in en behandling så är du Varmt Välkommen.

Se uppgifter under fliken Kontakt.

Önskar alla en riktigt bra vinter! I dessa märkliga och annorlunda tider med pandemirestriktioner och social distansering. Var rädd om dig och dina närmaste.. Det vi kan göra för att skydda oss nu – har vi tillbaka längre fram.

Britt-Marie Sjö YogaGarden.

Att vistas ute i naturen på en vacker plats, med alla elementen närvarande stärker och fyller på den naturliga Reikienergin. Vattnet, solen, träd och växter, och dom fluffiga molnen på himlen, frisk luft. Mums för våra chakran och livsenergin.
Min egen trädgård. Den bästa platsen på jorden för att hitta återhämtning, tröst, njutning, väcka kreativiteten, känna att man varvar ner och släpper all stress och prestation.
Platsen för Reikibehandling hemma hos mig.
Det är något alldeles speciellt med platser där himlen och vattnet möts tycker jag. Att sitta och bara vara/ vila/ meditera vid vattnet är magiskt.

Kategorier
Reiki Yoga

Vintern 2020/2021

Hösten för mig och YogaGarden har varit lärorik, spännande och så mysig. Jag har kommit igång med mitt lilla företag, och haft HoliYogagäster i små grupper 3 kvällar i veckan. Under den tiden har jag parallellt fått möjligheten att genomföra min praktik som ska leda till certifieringen. Det är i mötet med andra människor som man utvecklas och själv lär sig saker. Det är också underbart att få dela med mig av den Yogaformen som får mig att må bra till andra.

Att kunna hjälpa till med att släppa på stress och spänningar, minska stelhet och smärta. Hjälpa andetaget att kunna svepa genom kroppen och skapa avslappning och harmoni. Samtal mellan våra chakran. Känna helheten och lyssna på kroppens signaler. Andningsövningar, medvetna lugna Yogarörelser, avslappningsövningar och vila. Allt det och mycket mer ingår i HoliYogan.

Tyvärr blev läget med corona försämrat igen i slutet av Oktober och då fick Yogan flytta utomhus. Under ett par veckor till genomförde jag Yogapromenader med mysfika i mörkret. Det är tur att det finns elljusspår och härliga skogsstigar samt vacker miljö vid Möckelns strand här i Karlskoga. Med kläder efter väder och varm dryck i termosen gick detta också bra, och vi kunde hålla avstånd och träffas tryggt och säkert. Mot slutet har jag bara genomfört trygghets och kompispromenader för en liten grupp människor då riktlinjerna begränsar oss ytterligare.

Nu närmar sig December månad och det är bara en månad kvar till julen. Det är märkliga tider vi lever i just nu. Oron växer hos mig för hur det ska bli. Oron för att någon man känner och tycker om ska drabbas av corona och bli allvarligt sjuk är påtaglig. När kommer det att bli bra igen? När blir livet som vanligt igen? När kan jag krama om mina vänner, barn och föräldrar igen? När kommer vi att kunna ses utan att behöva tänka på risker och begränsningar? Så många frågor men inga svar. Jag tror att vi måste hitta sätt att orka hålla ut. Vi måste orka avstå från så mycket som vi annars tar för givet. För att ta oss igenom det här på ett tryggt och bra sätt.

Vad kan jag göra? Vad kan vi göra tillsammans? Stötta dom vi känner och har omkring oss. Ringa någon som kanske är ensam och prata en stund. Håll kontakten. Vi sitter ju alla i samma båt. Walk and Talk – promenera och samtala med dom som är möjligt att träffa just nu . Håll avstånd men känn gemenskapen med andra. Gör bra saker för dig själv. Ta tiden som du helt plötsligt fick över och läs en intressant kurs eller artiklar på nätet. Förkovra dig i saker som berikar ditt liv. Läs en bra bok och se en bra film – tipsa varandra, dina vänner om du tycker något är särskilt bra. Pynta och piffa lite hemma. Adventsljus i fönstren och ljusslingor ute på balkonger och i trädgårdarna lyser upp och ger ljus och hopp.

Jag försöker att vara positiv och tänka på alternativa lösningar på det som dyker upp just nu. Istället för att fastna i att det inte går, tänka hur kan jag göra istället. Många små affärer och egna företagare har det tufft just nu när allt begränsas, och därför tänker jag att stötta dom jag kan på hemmaplan. Jag vill ju ha dom kvar även efter corona.

Jag längtar redan tills det går att ses utan begränsningar igen. Att få bjuda in yogagäster både till nybörjar och fortsättnings grupper. Som Reikihealer fortsätter jag att skicka ljus, kärleksfull och positiv energi, och ber om hjälp mot corona mm. Jag tar inte emot Reikikunder hemma just nu, men kan hjälpa till med att ge distans Reikibehandling.

Jag håller tummarna för att nästa år blir ett riktigt bra år – för oss alla. Oavsett vad vi jobbar med eller vad vi trivs med att göra. Var rädd om er så länge, och glöm inte att göra bra saker för eran egen skull.

Britt-Marie YogaGarden.

Härligt sensommarminne. Yoga utomhus vid Degernäs, frisk luft och den vackra sjön spegelblank framför oss.
Paus vid ett gammalt klokt träd i Degernäs, Degerfors. Mona, jag och Anette.
Yogapromenad vid Djupa hålet i Degerfors. Magisk skog. Promenad med yogastopp och alltid fika!

Fuxbouddens naturreservat, yogapromenad i skiftande härlig natur. Jag och Mona har hittat en liten stenbumling. Kompisar och naturälskare.
Den vackra Skogen som alltid välkomnar, skapar lugn och ro, väcker din nyfikenhet. Boost för knopp och kropp att vistas ute och få naturlig Reikienergi. Skogsbad. Alla sinnena öppnas och obalanser som stress och oro kan få stilla sig.
Yogapromenad vid Bullerdalen i Karlskoga. Sommaren -20.
Ett yogapass utomhus i fullmånens sken. Annorlunda, härligt och magiskt. Aggerudsspåret Karlskoga Hösten 2020.
Utomhusyogapass avslutas självklart med en fikastund. Glögg och the värmer gott i Novemberkylan.
Hösten bjöd på sköna HoliYogapass på ullmattor, med levande ljus och sagostund/ meditation på slutet. Saknar redan mina yogagäster, och hoppas det går att komma igång med yogan igen i början på nästa år. 2021.
Jag vill tacka alla underbara Yoga och Reiki kunder som jag mött under sommaren och hösten. Ni är magiska!!! Många jobbar inom vården och gör ett enormt viktigt och bra jobb. Ni är mina hjältar. Välkomna tillbaka till YogaGarden på nya äventyr. Varma Kramar Britt-Marie Sjö.
Kategorier
Yoga

Skogspromenader

Vår underbara natur, som finns där och bara väntar på oss att vi ska komma och hälsa på. Vad gör den för oss? Med oss? Om vi kan släppa taget om stress, vardagliga bekymmer, kanske oro vi bär på en stund, och sakta ner stegen. Börja att använda våra sinnen. Lyssna, känna, lukta, se och uppleva naturen som finns runt omkring oss. Att vistas ute i skog och mark ger oss lugn och ro i sinnet. Det händer nästan automatiskt. Om man sedan går i en yogagrupp tillsammans med andra likasinnade, och sätter en intention för dagen så blir upplevelsen en terapiform. Skogsbad. Kravlös, du kan bara vara och behöver inte prestera. Låt obalanser och stress rinna av dig. Dela din upplevelse med någon annan. Trygghet och gemenskap i en liten grupp. Tillsammans blir det oftast lite roligare. Det gör att man tar det där steget att komma ut.

I Yogapromenaderna som jag genomför gör vi ibland breathwalk. Den ingår i min Holiyogautbildning, och är underbar. Måste upplevas. Vi får hjälp att vara fullständigt närvarande i nuet. Vi kan bli medvetna om mönster och sådant som behöver bearbetas. Vi finner lösningen på problem och kan hitta nya dörrar att öppna. Negativa tankar och sådant vi kanske ältar kan bearbetas och positiva flöden sätts igång. Våra sinnen öppnas, nya känslor kan få börja växa. Immunförsvaret aktiveras, och vi sänker på stressnivåerna. Meditation, motion och en boost för hälsan. Lungorna och hjärtat stärks.

Detta varvas med mjuka, enkla stående Yogaövningar. Man behöver inte vara duktig på att yoga, detta passar alla. Att koppla samman medvetna rörelser med andetaget stärker närvaron. Det riktar fokus in till din egen kropp och sinne. Vi får hjälp att starta bra flöden även här, och kunna släppa taget om sådant vi inte längre vill bära runt på tex. spändhet, stelhet, smärta, oro och stress. Alltid varsamt och mjukt med respekt för den egna kroppen.

Skogsbad är en naturterapi som kommer från Japan ursprungligen. Kravlös och avstressande vistelse i skogen. Breathwalken och Yogarörelserna får oss att öppna upp och lättare kunna ta in skogens läkande energier. Att bara stå en stund bredvid ett klokt gammalt träd, vara stilla en stund och känna trädets och naturens brusande energi. Det lugnar ner kroppen och hjärnan och vi blir mindre reaktiva. Att inte göra och bara vara. Att bara vara en stund för din egen skull.

YogaGarden vill tacka alla fina deltagare som under våren och sommaren följt med ut i skogen på gemensam yoga och andnings promenad. Fler tillfällen kommer att ges, så håll utkik på facebooksidan där evenemangen publiceras. I dom tider som råder tror jag det är viktigt att hitta sätt att kunna mötas på ett tryggt sätt och känna gemenskap.

Inspirationsbilderna nedan från tidigare yogapromenader har godkänts av deltagarna att publicera.

Önskar alla en riktigt fin sommar, Britt-Marie – YogaGarden.

Selfie vid sjön Gryten, Degerfors.
Mjuk och slingrande stig som leder in i en vacker skog. Ljuset från solen lyser in mellan trädens kronor och skapar vackert ljusspel.
Bullerdalen i Karlskoga bjuder på en fantastisk skog som ibland känns lite djungellik.
När man går sakta och med närvaro till nuet hittar man även små, små blommor och fler djur än om man är stressad och rusar fram på en stig. Nyfikenheten och lusten att upptäcka väcks.
Naturreservatet Bullerdalen, stigen löper bitvis längs med glittrande vatten som rinner i Bullerbäcken.
Yogagrupp på väg ner mot Bullerdalens naturreservat.
På väg runt Djupa hålet, Lidetorpsmon utanför Degerfors. Fantastisk skog och naturupplevelse.
Skogsbad. Vi stannar upp en stund och känner in naturens brusande, läkande energi.
Sjön Gryten, vattnet är rogivande och vyn är underbar.
Fokus och närvaro i dom inledande yogaövningarna.
Att yoga utomhus är uppfriskande och ger en magisk upplevelse, och att vara tillsammans i en liten grupp skapar gemenskap. ”Krigaren” i blåbärs och tallskog borde ge stilpoäng och bra balans.
Kanske det viktigaste på hela promenaden, att unna sig en vila och fikastund i skogen. Här smakar kaffet och bullarna bäst.
Vy över rastplatsen vid sjön Gryten. Bra plats att stanna upp för en vila, och fikapaus.
Välkommen att följa med i sommar på en tur i skogen, i ett vackert naturreservat eller uppmärkt stig i vår närhet. Fler promenader planeras i Karlskoga – Degerfors området.
Kategorier
Trädgård

Månadens Favorit Aklejan

Rosa ” Nora Barlow” Akleja och självsådd mörkt lila.

Det är svårt att välja en favorit när man är trädgårdsnörd. Men när Aklejorna börjar att blomma i alla möjliga färger och former så är det sommar för mig. Ackompanjerade av prästkragar, dom tidiga sommarnävorna, syrenerna, smultronblommor, vallmo och dom första pionerna.

I min barndoms trädgård växte Aklejor och Trädgårdsnattviol på en jordkällare. Dofterna från växterna en varm sommarkväll var ljuvliga, och blandade sig med syrenernas söta doft. Det luktade sommarlov.

Jag har sått fröer med blandade färger från ”vanlig” vildforms Akleja, ”Barlow”Aklejor och Hallon Aklejor. Dom gror oftast snällt och blommar redan samma år. Sedan sköter naturen det där själv. Runt omkring dyker små plantor upp, som får nya spännande färger och former. Aklejan är fin att sätta i vas som solitär eller i en blandad sommarbukett. Välkommen söta, tåliga, fina Aklejan. Du sparkar igång min sommar på ett fantastiskt och ljuvligt sätt.

Vit och Ljusblå ”Barlow” Akleja, samt en fylld lila och en vit Hallon Akleja.
En söt vanlig ljust rosa Akleja av den gammeldags sorten.
I ett soligt och torrt läge har dom spridit sig själva i gruset. Tuffa raringar.
Ljusblå och vit Akleja av ” Barlow” släktet.
Lila Hallon Akleja.
”William Guiness” rödlila och vit Akleja. Går ibland närmare åt svartlila i färgen. Matchas här av ljust lila Mossflox.
Grusbädden har blivit en barnkammare. Det är bara att vänta och se vilka färger och former som dom nya Aklejorna kommer få.
Sambons stolthet. Den kraftigaste och snyggaste Aklejan har bosatt sig alldeles på egen hand bredvid garaget, i en mikroskopisk springa mellan husvägg och plattorna. Knappt ingen jord, inget vatten, men det bekymrar inte denna ljusrosa skönhet.
Fler självsådda raringar som bara dyker upp från ingenstans, och hittat sin alldeles egna plats.
Kategorier
Reiki Trädgård Yoga

Sommarstugan våren 2020

Den lilla stugan långt ute på landet börjar vakna till liv efter vintern. Förra året hann vi måla halva huset och en del av boden. När man börjar att inspektera och inventera ett projekt så blir det alltid mer att göra än man hoppats på. Det vi först trodde bara var att måla, blev renovering av dåliga brädor runt ett fönster.

Gunnar lyckades också skrämma slag på en fladdermus uppe under takfoten, som också hade ett bo där uppe. En speciallösning och fladdermusens entre blev räddad. Fladdermöss gillar inte när man väcker dom med hammarslag.

En omodern stuga kräver lite mer kreativa lösningar. Det finns ingen el, inget vatten, inget avlopp. Hur klarade sig folk förr i tiden? Maten har vi värmt på gasolkök. Har börjat tröttna nu på burkravioli, så då kom jag på att jag vill kunna grilla säkert – en eldgrop måste man ju bara ha. Vatten får tas med i dunkar. Solcellspanelen ger lite belysning och möjlighet att ladda en liten dammsugare. Gunnar ska utöka solcellspanelerna på sikt, så att man kanske kan ha ett kylskåp som drivs med el. Vore toppen. Utomhus har jag satt solcellslampor, vilken bra uppfinning. Det är så mysigt att tassa runt utomhus och bara se dom små lamporna som ger ett litet sken, och månen och stjärnorna.

Ett fritidsboende för mig måste vara hyfsat kravlöst. Där tillbringar man ju sin fritid. Därför älskar jag skogsdungen och den stora gräsytan framför huset. Här ska inga rabatter anläggas utan allt ska vara lättskött och trivas utan några krusiduller. Jag behöver en plats som bara öppnar famnen och tar emot mig när jag är trött, slutkörd, stressad…en plats som ger mig återhämtning. Det är drygt 3 år sedan jag hamnade i en totalkollaps och blev utmattad. Energin och lusten att göra saker har börjat komma tillbaks så sakta. Men jag tror inte att jag någonsin kommer bli helt bra.

Det jag lärt mig nu den hårda vägen är vikten av balans mellan aktivitet och vila. Tack till det underbara MMRteamet med kurator och sjukgymnast, som jag träffade och lärde mig massor av. Jag hade inte ens tid att reflektera över detta innan utan körde bara på. Att utöva och studera Holiyoga samt Reiki gör också att jag lär mig att ta hand om mig själv, och att hitta tillbaka till min egen kropp. Förut var jag så stressad att jag inte klarade av att lyssna på kroppen fast den signalerade och skrek. Nu kan jag känna när orken tryter, hjärnan är överhettad, kroppen signalerar att det är dags för en TimeOut. Jag kan tom. säga NEJ. Jag skäms inte för det längre, jag kan säga nej till saker hur trevliga och roliga dom än må vara. Jag har inget val, för jag vill fortsätta att läka.

Jag vill fortsätta att studera och lära mig nya saker. Jag vill utvecklas inom friskvårdssektorn och sakta bygga upp mitt företag YogaGarden. Dom gemensamma Andningspromenaderna som jag startat upp i sommar gör mig gott. Och det är jättekul att träffa nya människor som vill följa med på skogspromenaderna. Mjuka enkla yogarörelser, kopplat till andetaget. Skogen i sig är lugnande och naturligt läkande. Jag som yoga student får chansen att utvecklas och träna på att leda ett pass. Jag får min praktik. Om jag också kan hjälpa andra att må bra, så är den känslan oslagbar. Så kul.

Jag önskar dig som läser detta en riktigt mysig sommar, trots dom oroliga tider vi lever i. Jag hoppas att Corona mattas av så vi kan börja att träffas igen utan restriktioner och att känna oro. Gör saker som just du mår bra av. Jag ska måla på en stuga varvat med att ligga i en hängmatta och titta på när molnen sakta rör sig över himlen. Balans mellan aktivitet och vila.//Varma kramar Britt-Marie.

Påskliljorna lyser upp i skogsdungen och ger en tidig färgklick.
Drömmer om att kunna sitta vid en lägereld…början till en eldgrop att ställa vildmarksgrillen i. Ett ställe för mys och umgänge.
Påskliljorna är tåliga och lättskötta kompisar. Dom får blomma, vissna ner, och sedan drar dom näring till löken igen till nästa år. Behöver inte sitta i en rabatt. Fina direkt i gräsmattan eller ute i skogsdungen.
Full koncentration, att vara utomhus och göra något, skapa något ger så mycket. En blivande ”bardisk” att kunna förvara matlagnings grejerna i, bänk att tillreda mat på under uppbyggnad. Ett glas rose´en varm sommarkväll funkar också. Det behöver inte vara perfekt, bara det blir bra! Måla är rogivande.
Sköna, gröna, ljuvliga Maj…
Lycka när dom små smörbollarna tittar upp i ängen.
Sittplats i skogsdungen. Tulpanerna trivs i halvskuggan.
Stugan vädras ut efter vintern. Vi hann måla halva stugan förra året, och den gaveln lyser röd och glad.
Småtrollen har flyttat ut i år igen, och är glada och nöjda .
Vy mot boden. Ett försök att odla murgröna i den gamla rostiga tunnan. Hoppas den vill trivas och klättra upp på björkstammen.
Bardisken och eldgropen/ vildmarksgrillen börjar ta form, inte helt klart men man får fixa lite i taget. Sedan stanna upp och fundera och njuta lite.
Träden ger vandrande och skön skugga. Älskar att vara mitt bland träden och lyssna på fåglarna och höra vindens sus. Dags att börja fundera på var hängmattorna ska vara i år.
Tulpaner planterade i utkanten av gräsmattan.
Viktigaste stället på hela området, fikabordet. Man får jobba en stund och sedan pausa. Vad vore livet utan fikaraster?
Har planterat olika sorters Rhododendron ute i skogsdungen, som jag hoppas kan trivas och bilda ”väggar” i mitt tänkta levande utomhusvardagsrum. Den vita kommer först, sedan följer dom rosa och röda och sist blommar lila. Bra att dom turas om lite och sprider ut blomningstiden.
En skogsdunge, en skön plats att bara vara i. Kravlös. Att bara sitta en stund och känna att andningen blir lugn. Ska prova att yoga och meditera här i sommar. Tror det kan bli magiskt. Laga mat och titta på när elden falnar en sen sommarkväll, gärna tillsammans med goda vänner och sambon. Mys.