Kategorier
Reiki

Reiki och Änglahealing / Angelic Reiki®

Välkommen att boka in en egen stund med Reiki eller Änglahealing / Angelic Reiki®

Unna dig en avslappnande och skön Reikibehandling. Balans, harmoni, naturligt helande.

Boka enklast här: vello.fi/yogagarden

Självklart kan du också ringa eller skicka sms för kontakt, vid frågor, eller om du inte hittar någon tid som passar just dig. Tel. 0701919219

Jag finns i Karlskoga, och erbjuder både klassisk Reikibehandling samt Änglahealing. Läs mer på respektive flik hos YogaGarden.

Om vi ses hos mig i min lokal, så får du ligga på en behandlingsbänk, omstoppad med filt. Ha gärna mjuka och bekväma kläder. En behandling tar ca en timme, och där ingår samtal före och efter.

DistansReiki. Om du bor långt bort eller känner att du inte kan/vill komma till lokalen, så kan jag skicka distans healing till dig. Det tar ca 45 min. Du skapar en mysig och lugn plats hemma hos dig. Ligg eller sitt bekvämt, tänd gärna ljus och sätt på musik som är harmonisk för just dig. Innan reiki skickas till dig kommunicerar vi på det sätt som passar dig, så att jag vet dina förväntningar och vad du vill ha hjälp med. Om du vill har vi även en kontakt efteråt.

Jag är medlem i Reikiförbundet. Både på deras hemsida och här på YogaGarden finner du mer information om vad Reiki är.

Reiki ersätter inte traditionell sjukvård, utan är ett komplement. Friskvårdsmetoden är godkänd av skatteverket, och friskvårdspeng kan användas. Jag skriver kvitto och är ansluten till epassi.

Välkommen till YogaGarden * Britt-Marie Sjö.

Kategorier
Reiki

Angelic Reiki®

Utbildningshelg i Karlstad 24-26 mars 2023. Angelic Reiki Professional. Resan började för 1,5 år sedan och vi har följts åt hela vägen. Så tacksam att få göra den tillsammans med det här härliga gänget.
Hos mig kan du boka en timmes behandling med Änglahealing / Angelic Reiki®, eller klassisk Reikibehandling. Du får ligga på en behandlingsbänk, fullt påklädd, och bli omstoppad med mjuka filtar och kuddar. En härlig stund för dig själv.
Jag har alltid känt tryggheten och närvaron från Änglar och guider. Redan som liten, och under perioder i livet som varit tuffa har jag bett Änglarna om hjälp och stöd, och hjälpen har kommit. När jag sedan gått olika utbildningar inom healingen så förstärks den känslan, och jag utvecklas som person och som healer. Jag känner stor tacksamhet för att just jag får möjligheten att arbeta med detta.
Jag heter Britt-Marie och finns i Karlskoga. Om du inte kan komma till min lokal för en behandling så går det även bra att boka Angelic Reiki® eller Reiki på distans. En distans healing tar ca 45 min inklusive informationsutbyte före och efter. Jag skickar Reiki på avtalad tid till dig. Du behöver bara skapa en lugn och mysig stund hemma hos dig och ta emot.
I februari 2023 fick jag äntligen börja flytta in i den nya lokalen. Som jag längtat. Ett par dagar i veckan har jag HoliYoga pass. Behandlingsbänkarna har också fått flytta med, och används till Reiki och Angelic Reiki® behandlingar. Här håller jag också i utbildningar inom Reiki, samt bjuder in till Reikiträffar.
Vill du uppleva en harmonisk och magisk stund med änglarnas energi? Angelic Reiki® är en healingform där vi arbetar hand i hand med Änglarna, Ärkeänglarna, uppstigna mästare och dess ljusa, rena och högvibrerande energier.
Healing är en kärleksfull läkande energi som finns runt och omkring oss alla och som är tillgänglig för oss alla. Healingen är kärleksfull och mjuk och hjälper till att skapa balans och läkning. Änglahealingen är en komplett terapi, där jag som healer blir en kanal för änglarna.

Kategorier
Reiki

Distans eller ”vanlig” Reikibehandling. En energiboost för kropp och knopp.

Reiki är en universiell livskrafts energi som finns och flödar i allting som lever på våran planet. I naturen, solljuset, växterna och djuren och i oss människor förstås

Alla har vi väl känt känslan när våran energinivå är låg. Om man jobbat lite för mycket, inte hunnit laga bra och näringsrik mat, om sömnen inte prioriterats riktigt som den ska. Man vill träna men orken tar slut. Obalans råder mellan aktiviteter och den viktiga återhämtningen. Ibland smyger det sig på. Tröttheten och bristen på vila och återhämtning under längre tid gör att man lättare blir sjuk, tex. drar på sig förkylningar. Immunförsvaret och vår livsenergi försvagas om vi kommer i obalans.

Man kan göra mycket själv för att bromsa detta och boosta sig själv. Den viktigaste nyckeln är att börja att lyssna på den egna kroppens signaler. Signaler från din kropp att något är fel är tex. huvudvärk, migrän, orolig sömn/ dålig kvalitet på sömnen, stelhet/ spänningstillstånd. Smärta på olika ställen i kroppen, mental trötthet, depression/ nedstämdhet, sug efter sötsaker och skräpmat, orolig mage, orkeslöshet och brist på energi.

Reiki hjälper till genom att fylla på med energi och lösa upp blockeringar i kroppen. Naturligt helande genom att Reiki drar fram och hjälper livsenergin som redan finns hos personen att kunna börja flöda fritt igen. Reiki prioritetsläker och känner av vart energin behövs bäst just nu. Det är din egen kropp som känner av och bestämmer vart energin ska användas och vad som behöver läkas. Reikibehandling ger en djup avslappning som hjälper din kropp och ditt sinne. Reducerar och sänker stress, startar självläkande krafter. Med Reiki återställer vi kroppens egen livskraft och energi. Reiki strävar efter att hjälpa dig att hitta den perfekta harmonin – balans.

Ibland förundras man över vilken otrolig energi det finns i våra växter, både inomhus och utomhus. På våren ser man dom första snödropparna titta upp och trotsa allt – kyla, is och snö när solens första strålar börjar att värma jorden. I år häpnade jag över mina näckrosor som fick bo i en liten trång balja, och ändå levererade med fina blad och magiska blommor. Naturlig livskraft finns i allt runt omkring oss.

Distans Reiki och Angelic Reiki fungerar lika bra som vid behandling med fysisk kontakt. Passar kanske extra fint den mörka årstiden höst och vinter, när det är mörkt och kallt, och energin bara räcker till att ta sig hem från jobbet eller skolan och krypa ner i soffan med en filt. Eller om du bor lite längre ifrån mig och har svårt att komma på vanlig Reikibehandling.

Vi bestämmer en tid som passar dig. En Distans reikibehandlig tar ca. 45 minuter. Vi samtalar före och efter. Du berättar före behandlingen vad du vill ha hjälp med, så jag vet dina förväntningar. Om du vill så har vi en återkoppling efteråt.

Du sätter dig eller lägger dig bekvämt så att du kan slappna av riktigt skönt. Gärna med gosig filt, tänder ljus, sätter på lugn musik. Sedan får du bara vila och ta emot Reikibehandlingen på avtalad tid.

Distans behandling ges var annan till var tredje vecka – tätare vid behov.

Boka enklast här vello.fi/yogagarden

Kontakt genom sms/ swish för betalning: 070-1919219

Mejl: info@yoga-garden.se

Självklart är det också här du ska höra av dig om du har några frågor…. eller vill boka annan dag/ tid som inte finns upplagd i kalendern.

Längtar du efter att rå om dig själv och vill ta emot distansReiki.eller Angelic Reiki på en plats som passar dig?

Tänd ett ljus, kryp ner i soffan med varm filt och bara ta emot…kärleksfull och avslappnande Healing.

Under behandlingen kan man uppleva värme och ”energipirr” på olika delar och platser i kroppen, då Reiki flödar i våra energibanor. En djupavslappnande känsla infinner sig både vid distans och vid vanlig Reikibehandling.

Reikibehandling & Angelic Reiki hos mig, tar ca. en timme. Du får ligga på en behandlingsbänk omstoppad med filt. Du är påklädd – gärna mjuka kläder. Jag lägger händerna på dig i olika positioner både framsidan och baksidan. Mjuk och avslappnande beröringsmetod. Vi samtalar före och efter behandlingen.

Reiki ersätter inte traditonell sjukvård utan är ett komplement. Friskvårdsmetoden är godkänd av skatteverket, och friskvårdspeng kan användas.

I Augusti 2021 kändes det som om cirkeln kunde slutas….då jag gick den efterlängtade Reiki steg 3, Art och Master hos Anette Karlsson i Karlstad. Jag håller nu i egna Reikiutbildningar i YogaGardens lokaler.

I Oktober 2021 gick jag min första Angelic Reiki utbildning i Karlstad. Så spännande och lärorikt. Här med vår goa lärare Anna-Sofia Giese Vesterlund. Ytterligare två utbildningar har genomförts inom Angelic Reiki.

Kategorier
Trädgård

Köksträdgården

Drömmen om en köksträdgård. Från tanke till färdig oas.

Vid inflytten i huset 2007 var området i nedre trädgården igenväxt med hallon, en hallonskog. Med hjälp av spade och spett anlade jag gångar för att kunna komma in och skörda. Hallonen var stora och jättegoda och väl värda att bevara. Men sen tog orken liksom slut. 12 år senare hade jag funderat tillräckligt länge och samlat ihop nya idéer och framför allt övertygat min stackars sambo att vi skulle kunna fixa till en köksträdgård…lätt som en plätt.

Älskling, jag har en idé…han borde ha lärt sig vid det här laget att springa fort och hålla för öronen. Men som tur är så stannar han kvar och lyssnar, och hjälper till att konstruera det hela. Jag gräver och han snickrar…bra arbetsfördelning.

Kriterierna för detta projekt var följande: Katt, rådjur och snigelsäkert. Lättskött, mycket odling på liten yta med väggar för att kunna odla klättrande grönsaker som bönor mm. Alla odlingsbäddarna upphöjda i bekväm arbetshöjd då tant börjar bli liiite äldre och stelare (trots all yoga). Med stor entusiasm och järnvilja påbörjades projektet våren 2019 och sista detaljerna var klara ett år senare.

Flytt av hallon med tillhörande rötter till ny plats för att göra plats för odlingsbäddar. Den tråkigaste och slitigaste delen av projektet.
Nya ramar för kryddbädd och grönsaks/ odlingsbäddar på gång…insidan av lådorna kläddes med markduk, för att inte jord och vatten ska rinna ut.
Dom första små kryddorna har flyttat in i kryddbädden.
Markduk med en grusbädd omgärdar hela projektet, så man kan gå bekvämt mellan odlingsbäddarna. Snyggt och mysigt att gå på.
Som extra bonus fick jag en flyttbar sittbräda. Lyxigt värre.
Fläder och rabarber växer redan i köksträdgården.
Portal och grind in till området under utformning, vi kortade ner stolparna lite efter ivriga diskussioner.
Enkel sittplats bredvid kryddorna. Skön plats att bara sitta och vila, och njuta och känna doftaromerna.
Klätterstöd/ spaljé av armeringsnät till framtida klättrande växter som bönor, luktärtor, sockerärtor mm.
Skönt med skuggande äppelträd vid byggplatsen.
Full fart i drivbänkarna.
Otrolig växtkraft i dom upphöjda bäddarna.
Sallad, mangold, tillsammans med jordärtskocka och plockblommor.
Krasse trivs hos dom omplanterade hallonen. Underbart skira och vackra och håller ogräset borta.
Framåt slutet på sommaren växte det fortfarande hejdlöst, och vällde över kanterna.
Persilja, curryört, salvia, jordgubbar, timjan, citronmeliss, oregano. I mitten klematis som strävar uppåt tillsammans med luktärtor.
Grönsaker såddes i omgångar, och varvades med sommarblommor. Fröjd för ögat och underbar doft.
Min absoluta favoritblomma hos ettåringarna. Solrosen. Jag förundras varje år hur det kan bli så mycket blomma av ett litet frö. Färgerna och dofterna är också magiska.
Sallad på rymmen, ska prova att så lite glesare nästa år.
Bönornas fina blommor och blad har strävat uppåt och klättrat hela vägen på en säsong.
Ramslök på skuggsidan i kryddlådan. På våren kommer dom underbara bladen och blommorna. Dom skördas under försommaren. Sedan går dom in i vila till nästa säsong.
Att varva nytta med nöje är perfekt. Klematisen förgyller portalen in till grönsakslandet.
Lycka är att kunna gå ut i trädgården och plocka egna buketter.
Granne med köksträdgården ligger en sittplats som skuggas av äppelträden. Träd, buskar och perenner utgör stommen i min trädgård, som nu också berikats med en köksträdgård med odlingsbäddar. Nästa dröm är förstås att ha ett växthus…Älskling jag har en idé…
Kategorier
Trädgård

Nystart Våren 2024

Spännande tider står för dörren. En dröm som funnits länge börjar nu ta form. Jag och sambon har under flera år letat efter ett nytt gemensamt boende, där våra intressen och drömmar kan få ta plats. Vi har varit på en oändlig massa husvisningar, men alltid kommit fram till att vi bor bättre där vi är. Vårt eget hus och trädgård har förvaltats och renoverats med kärlek sedan 2007, och nu har vi inte kraft att börja från början igen. Men så i vintras dök huset upp…ett hus med större boyta, ett hus som angränsar till naturen men ändå är beläget i ett kvarter med grannar. Det finns en öppen spis i gillestugan… och det bästa av allt… en färdig inglasad altan. Som jag saknat detta, ett njuterum att trivas i, att kunna odla saker som inte blåser sönder… förlänga odlingssäsongen. Det ska bli så härligt att bara kunna flytta in och börja leva, njuta, odla, piffa… Gunnar får också plats…med sina hobbys och intressen. Musikintresset med piano, gitarrer och alla noter får en egen yta. Förverkliga drömmen och längtan att inreda en snickarhörna och mickelyta/ hobbyrum. Ett eget space för en gubbe i sina bästa år att laga och uppfinna saker på (Köksbordet kanske inte är det bästa stället att löda och laga saker på) Det känns verkligen som en nystart! Och även om en flytt är intensiv och jobbig så ska det bli så spännande.

Hur kan ni lämna den sagolika och magiska trädgården? Det är första reaktionen jag får när jag berättar att en flytt är på gång. Ingen fara, jag är redo. Redo att ta mig an ett nytt projekt. Att lära känna huset och den nya tomten och därefter börja planera, bygga upp en vacker och lättskött trädgård. En oas att längta hem till, precis som den jag nu ska lämna.

Våren och försommaren är den mest perfekta tiden att starta om på nytt. Favoritperennerna/örterna går att ta små skott ifrån, och flytta med i en liten kruka. Sedan låta den stå på tillväxt och planteras när det är dags på det nya stället. Låta växterna hitta ett nytt trädgårdsrum att flytta till. Jag känner en glädje och tacksamhet att jag får njuta dessa första månader på säsongen och hinna ta farväl av min trädgård. Sedan kan jag med lugnt hjärta lämna över till nästa ägare.

Mitt hem och min trädgård är platsen där jag får landa och hitta lugn och ro. Jag får vara kreativ och skapa, vara i flöde med naturen. En plats där små mirakel sker varje dag. En groda som hittar till dammen och tar sig ett dopp. Fågelfamiljerna som flyttar in och fångar insekter till sina små ungar. Magiska fjärilar och andra insekter som lockas in av blommornas nektar och dofter. Hela spannet av vårlökar, perenner och sommarblommor som förgyller med sin fägring. Från den första lilla snödroppen som trotsar vinterns snö och kyla till den sista astern som kämpar på innan frosten till slut vinner segern.

Jag kommer att blogga om detta under våren och sommaren, för den som är intresserad. Hur man kan våga ge upp något som är helt färdigt och magiskt för att följa sitt hjärta och bjuda in nya möjligheter i livet. En nystart!

Känner du att något saknas i ditt liv, eller att något skaver? Börja med att fundera och skriva ner vad du längtar efter. Hur skulle det perfekta boendet vara just för dig. Oavsett om din valda situation är ditt hem, ditt arbete, en relation, eller vad som helst. Börja med att förtydliga för dig själv vad du behöver – dina verkliga behov och dina drömmar. Det är aldrig för sent att hitta din nya väg.

Varma kramar till dig som läser detta. Britt-Marie Sjö YogaGarden.

Kategorier
Reiki

Träff för healingutövare♡

Helande Händer

Välkommen till YogaGarden.

Söndagen den 3 Mars.

Klockan 14 – ca 17.

Plats: Hallänningsgatan 7, Karlskoga.

Pris: 250 kr  fika ingår.

Har du gått kurser eller utbildningar inom healingområdet, och vill komma i kontakt med och träffa likasinnade människor?

Jag heter Britt-Marie Sjö, och jag är utbildad Reikimaster & Angelic Reiki Master Teacher.

Jag finns i Karlskoga och ger Reikibehandlingar samt håller i utbildningar.

Jag har tidigare haft Reikiträffar för mina elever, men märkt att det finns intresse att ses och utbyta erfarenheter inom olika Healingområden.

Så den här träffen är öppen för alla som utövar healing

♡ Vi börjar med att fika, en kopp te/kaffe och pratar om healing. Berättar lite om vilka vi är och utbyter erfarenheter.

♡  Jag guidar in er i en helande Meditation.

♡  Grupphealing – Vi ger och tar emot healing till varandra

♡  Som avslut summerar och reflekterar vi över dagen

Anmälan till YogaGarden – föranmälan krävs

Tel/ sms 070-1919219

Betalning på plats.

Varmt välkommen Britt-Marie Sjö

Begränsat antal platser 10.

Kategorier
Yoga

Höstmys Deluxe

HoliYoga & HoliYoga Röst Halvdagsretreat.

Söndag 15 Oktober kl 14 -18.

I YogaGardens lokal på Hallänningsgatan 7 Karlskoga.

Linda Nordin Johansson LNJ Vocal

& Britt-Marie Sjö YogaGarden.

Anmälan krävs då det är begränsade antal platser, 10 st.

Anmälan till: Sms 070-1919219, YogaGardens messenger, eller mejl Info@yoga-garden.se.

Pris:  550 kr.

Ange ditt namn, mailadress och telefon nummer. Samt ev. matallergi.

När du anmält dig och fått svar från mig,  betalar du till swish 070-1919219            eller Epassi    (sök på YogaGarden Karlskoga)                                                                                                       Betalningen bekräftar och säkrar din plats.

Ångerrätt och återbetalning: Anmälan är bindande, och kan inte avbokas.

Vid uppvisande av läkarintyg återbetalas 50%.

Platsen kan överlåtas till en vän – måste meddelas isåfall.

Allt finns i yogalokalen – ullmattor, stolar, filtar, yogabolster mm. Ta gärna med en vattenflaska och ha mjuka bekväma kläder.

Välkommen in i cirkeln av gemenskap, ljus & yogamys. Hösten är här och vintern är på intåg… och bjuder in till en tid för inre och yttre reflektion. Det är bra årstid att tända ljus, dra ner på tempot, lyfta fram saker som får dig att må bra inombords och finna det du längtar efter.

Förgyll din höst med att väcka liv i den inre glöden och liksom naturen ute kan även du spraka i underbara färger.     

Holi betyder färgfest, och HoliYoga syftar på Helhet. Hela du ska kunna känna dig levande och fylla på med underbara färger genom yogans chakrapsykologi. Vi fokuserar detta passet på dom sju huvudchakrana, våra energicentraler, och väcker dom till liv…

Vi tar också hjälp av röstyogan, med enkla ljud där vokaler och konsonanter förstärker yogans effekt. Vi får verktyg att våga låta. Det handlar inte om skönsång utan om hur ljuden gör oss gott på insidan. Ljuden ger en inre varm massage.

Avslappning och meditation hjälper till att finna ny kraft och energi genom att bara vara…ljuvligt, avslappnande och så skönt.

Vi yogar på mjuka ullmattor eller stol. Rörelserna är enkla, flödande och skapar lugn och ro och mjukhet till kropp och sinne.  

– Vad längtar just du efter när det som i vanliga fall snurrar runt omkring dig får bli stilla?

– Kan du höra ditt hjärtas viskningar?

– Kan du känna att du vågar stanna kvar och bo i din kropp och känna villkorslös kärlek till allt som är du?

Välkommen till ett HoliYoga halvdagsretreat…vi ska hjälpa dig att finna viktiga pusselbitar så din höst blir mer magisk och färgstark. Kom och upplev hur en lite längre yogastund kan skapa djupare avslappning och kärleksfull närvaro till dig själv. Med hjälp av vår egen röst förstärker vi effekten av yogan. Kroppen är vår resonanslåda och rösten vibrerar och masserar inifrån.

                                        

Vad ingår:

* Introduktion och intoning

* HoliYoga som balanserar ditt chakrasystem ( Britt-Marie)

* HoliYoga Röst övningar med kropp och röst. Att våga låta! ( Linda)

* Avslappning & Meditationer

* Andningsövningar

* Enklare fika med the eller kaffe samt frukt ingår

* Reflektion, uttoning och avslut

Välkommen önskar Linda och Britt-Marie.

Mer om Linda: utbildad HoliYogalärare samt HoliYoga Röst och Hormon. Verksam som sångerska och körledare. Mer information finns på www.lnjvocal.com

Mer om Britt-Marie: utbildad HoliYogalärare & ReikiMaster. I YogaGarden arbetar jag med HoliYoga, Angelic Reiki och Traditionell Reiki behandling.

Kategorier
Trädgård

Sköna gröna rum

Limegrön jättedaggkåpa i framkanten och en färgglad perennrabatt runt om trädgårdsboden. Klematis och en vindruva klättrar upp och ger en härligt och rufstig höjd på det hela. Högre växter längst bak och lägre växter i framkanten.

Min trädgård. Min oas. Jag älskar att krypa nära och ta kort på blommorna en och en, men det ska jag försöka att undvika i det här blogginlägget.

Istället vill jag inspirera och bjuda in till tankar om struktur. Hur skapar man avskildhet? Hur kan man bygga om en besvärlig släntträdgård som är svår att sköta…vilket jag hade från början. Hur kan man om man råkar vara helt trädgårdsnördig hitta ett sätt att klämma in ännu fler blommor och även utnyttja höjden i trädgården? Vad kan man göra om det plötsligt känns väldigt långt ner till marken och det börjar bli jobbigt att sköta om sina växter? Tant börjar bli lite stel, bara lite, särskilt om jag sitter på huk för länge.

Välkommen in att läsa eller bara njuta av sommarbilderna, för nu längtar iallefall jag efter våren och att det börjar att spira igen.

På terassen i det soligaste hörnet trivs pelargoniorna. Tåliga, och en riktig färgklick. Jag älskar doften, sambon ogillar den.
Sommaren -20 fick huset ett extra rum. Ett terassgolv att kliva ut på direkt från köket. Vilket lyft. Ett njuterum skapades. Underbart att kunna yoga i kontakt med min trädgård.
En mysig plats att vila på, bara vara och slappa.
Gårdsgrus omgärdar terassen. Vackert att se på och fint att ställa ljuslyktor eller dekorationsstenar på. En övergång till gräsmattan.
Jag ville ha en stjärnhimmel, och fiffiga sambon hängde upp ljusslingor i nätform ( vanlig julbelysning) under taket på partytältet. Det är magiskt när kvällen kommer, har tänt den även nu i vinter. Mer mys åt folket.
Dom flesta av mina rabatter är numera upphöjda odlingsbäddar, med ramverk av trä. Håller minst 5-6 år, och byter eventuellt ut dom vartefter till stenar. Ogräset tar sig inte in lika lätt och jag behöver inte krypa lika mycket på marken. Förhindrar också att gräsmattan växer in i rabatten.
Krukor med spännande växter bildar små utropstecken på terasserna. Här en afrikas blå lilja som väntade långt in på hösten innan den slog ut. Men då var den reslig och blommade länge. Lycka!!! Trollhassel i bakgrunden. Mysig kompis bredvid sittplatsen. Fin att hänga ljusbollar i. Roliga former på grenarna, den slingrar sig iväg och bildar spiraler.
Ett litet grönt rum med mycket växter. Tuijor till vänster bildar en grön vägg året om, och till höger djävulsbuskar ( spirea) som har en intressant färg på sina blad. Rolig att matcha röda, oranga, lila/purpur, svarta och röda växter intill.
En från början hopplös och svårskött slänt. Numera en rabatt fylld med växter som täcker bra. Jag planterar tätt med tåliga marktäckare mm för att hålla fukten och minska chansen för ogräs att ta över.
Asiatiska hörnan bredvid köksträdgården. Upphöjda bäddar med grus i mitten. Äppelträden skuggar bra under varma dagar. Rhododendron och azaleor bildar stommen tillsammans med vivor, aklejor, irisar, dagliljor och julrosor i spännande färger. Ett vindskydd sattes upp för att bilda ytterligare lä mot norr och för att stoppa rådjuren från att tugga på azaleorna.
Ibland får man backa lite och inspektera lite från håll, och även fånga upp ideer från trädgårdarna runt omkring. Det är otroligt kul och spännande att repetera växter som syns väl även från grannarnas trädgårdar. Mina grannar har maffiga rhododendron och fina syrener, mm. Tillsammans med dom växterna som bor hos mig så bildar grannskapet en ”stor park” med lite fantasi. Massefekten när alla våra lila parkrhododendron blommar samtidigt är så fin. Eller alla syrenerna…så fint!
Boll lökarna svävar så fint ovanför nävorna. Ger färg och höjd och liv åt en annars lite platt perennrabatt.
Glöm inte att vara i din trädgård även om kvällarna. Det finns ju en mängd roliga ljusslingor och solcellslampor på marknaden nu. Det är på kvällen som trädgårdens inneboende djur dyker upp, som grodor, paddor, nattfjärilar, fladdermöss, och med lite tur kanske igelkotten.
En rejäl rabattkant av trä stoppar jorden från att rinna iväg vid regn eller när man vattnar.
Rhododendron finns i olika storlekar och massor av spännande färger. Ger trädgården grönska året om. Fint att sätta vårlökar runt om .
Jag försöker tänka dom olika delarna av trädgården som små rum. Träd och större buskar bildar tak och väggar. Att inte se allt på en gång väcker fantasin, och det är kul att ha olika teman eller färgkombinationer. En portal in förstärker känslan av att man går in i ett nytt rum.
Trädgården är kuperad och det är kul att försöka ta tillvara på dom olika nivårerna och förstärka den känslan.
Häcken fanns när jag flyttade in. Den bildar en ram och skydd ut mot vägen som knappt inte syns på sommaren. Jag väntar med att klippa häcken och bollbusken till efter midsommar, då räcker det med en gång per år.
Rejäla rabattkanter…för varje år så blir dom konstigt nog högre och högre. Lättskött, smidigt och så slipper man gräva. Bygg en ram, fyll med bra jord, plantera, vattna, klart. Lila mossflox är inte kinkiga, växer i kanten på grusbädden och hänger över murkanten. Torktålig och alldeles, alldeles underbar.
Sittplats på baksidan av huset. Pionerna trivs i odlingsbädden, och börjar att blomma runt midsommartid.
Rosa, enkel pion tillsammans med höstsilveraxens mörka bladverk. Fin kombo.
Den lilla dammen är ett tillhåll för törstiga katter, badande fåglar och grodor. Näckrosorna har inte hunnit sätta fart här än, men kan med lite tur tom. blomma senare på säsongen.
Hur ser ditt drömhörn i en trädgård ut? Ibland räcker det med ett litet skyddad ställe för att kunna njuta till max. Här doftar smultronschersminen och en rosa gammaldags pion tillsammans. Det perfekta stället att dricka kaffe på eller läsa en bok.
Jättedaggkåpan är lättodlad och fin, och den är perfekt som förgrundsväxt i en rabatt, och den håller gräset borta från att växa in i rabatten. Magi uppstår när det regnar, då är den som vackrast. Då glittrar dom små vattendropparna i bladverket som juveler.
Lila Rhododendron och jätteiris matchar varandra fint. Sockertoppsgranar bildar fina utropstecken i rabatten.
Syrenbersån. Blandade lila syrener bildar en vägg. Framsidan pryds av en växtbåge med klematis. Pioner i blandade färger runt om i rabatterna. Att låta klätterväxter slingra sig upp på en växtbåge eller klättra upp i ett träd eller en buske är spännande och ger ännu mera liv åt trädgården. Klätterväxter är smart om man har en liten yta, då maximerar man odlingsmöjligheterna och utnyttjar höjden också.
Jag önskar er alla ett riktig bra trädgårdsår 2021. Hoppas att det går att ses på någon trädgårdsmarknad/ växtbytardag detta året. MVH Britt-Marie Sjö.
Kategorier
Trädgård

Perenner – från vår till höst.

Första bilden visar vår. Pionernas första skira blad matchar tulpanerna i rabatterna.

Perenner är fleråriga växter som om dom trivs snällt kommer tillbaka år efter år. När dom fått växa till sig lite så mår många av dom bra av att delas isär och få ny jord och växtplats. Jag har alltid gillat att så frön även till perenner och få se dom från början som små plantor. Lycka är också att gå på växtbytardagar och när trädgårdsföreningen har försäljning och hitta gamla sorter och sådant som inte finns i växtbutikerna. Trädgårdsmässor är också hur kul som helst. Känslan när man hittar något ovanligt eller en helt otrolig färg är ren lycka. Ok, jag erkänner att jag är en trädgårdsnörd. Men jag är i gott sällskap. Att odla och umgås med sin trädgård är ett intresse som jag delar med många andra, som tur är. Även om man inte har egen trädgård så går det ju bra att njuta av en vacker park.

Hur är en bra perenn enligt mig? Vilka egenskaper ska den ha? När man bor i zon 4-5 som jag gör så klarar tyvärr inte alla växter av vintern. Så en bra perenn ska vara tålig, robust, och gärna ha lång blomningstid. Har funderat ibland på att flytta söderut för att kunna odla i zon 1, lite avundsjuk är jag ibland när det tyvärr är omöjligt här.

Jag har växter som börjar blomma tidigt på våren till sen höst, och i en rabatt försöker jag att blanda så att det alltid händer något spännande. På hösten sätter jag vårlökar mellan perennerna som startar säsongen, och när dom blommat klart så har perennerna hunnit växa till sig och döljer dom nedvissnade bladen. Det är också spännande att försöka hitta bra färgkombinationer i trädgården, bladen på buskar och träd kan framhävas av en matchande perenn blomma.

Att följa sin trädgård från tidig vår till sen höst är spännande. Först vårens skira späda blad och knoppar, sedan högsommarens överflöd av blommor, och sist ut är hösten – som är som en final med färger som exploderar när träd och buskar tar på sig höstskruden.

Nedan följer bilder från min trädgård som börjar med vår och mot slutet höstperenner. Tänkt som inspiration. Tuffa och bra växter i zon 4-5 eftersom dom trivs hemma hos mig.

Tidigt på säsongen samtidigt som tulpanerna blommar är Gulltöreln som vackrast. Dess blad får jättefina höstfärger som går i röd-oranga toner. Pionernas och Höstsilveraxens blad ackompanjerar i färgtonerna.
Julrosen finns i massor av härliga färger. Vinröda, nästan svarta, rosa, vita, prickiga…Blommar tidigt och länge hemma hos mig.
Mörkt röd gullviva….sprider sig gärna med sina fröer…och är ljuvligt söt.
Vårglädje. Tulpaner, pärlhyacinter och narcisser tittar upp mellan pioner och gulltörel i rabatten.
Gul gullviva…doften är ljuvlig.
Fänrikshjärta….finns i vitt och även mera mörkröda sorter. Skir och lättodlad. Blommar länge.
Backsippa. Mjuk och luden, lätt att dra upp från frö. Finns i vita och röda nyanser. Bildar små tuvor. Blommar länge om man tar bort vissna blommor.
Gul dubbel sippa, hittad på en växtmarknad. Hurra för trädgårdsföreningar och odlar -vänner som drar upp sådana rariteter från frö.
Sittplats med första parkett framför en släntrabatt som blommar från tidig vår till sen höst. Djävulsbuskarnas mörkt vinröda blad och prydnadsapeln ”Rubin” ger en härlig kontrast till tulpaner, påskliljor, dagliljor och allt annat spännande som tittar upp under säsongen.
Gulltöreln blommar länge och väntar snällt in den vita Rhododendronbusken.
Storrams. Hög växt som böjer sig i en båge, och på undersidan slår små vita klockor ut. Sprider sig efter några år och bildar större klungor.
Sockblomma. Finns också i otaligt många vackra färger från rött, vitt till rosa. Spännande blad och så gullig. Vill ha fler!!!
Röd nejlikrot. Lyser i en härlig rödorange färg. Fin ihop med blommor som går i lila och vinrött…
Nejlikrot i aprikos färg. ” Mai Tai”.
Mossflox. Bildar kuddar med 1000 tals små blommor. Torktålig och älskas av fjärilar, humlor mm.
Aklejan…har skrivit om den förut. Älsklingsblomma. Lätt att odla, så fin i buketter. Sprätter iväg sina fröer och vips har man en färgnyans man inte visste fanns. Så spännande. Midsommar älskling.
Violkungsljus. Lätt att dra upp från frö. Finns i regnbågens alla färger från vitt, lila, rosa…ljusa och mörka nyanser. Om man tar bort överblommade stänglar kommer det nya…sprider sig där den trivs med nya frösådda små plantor.
Trädgårdssmörboll. Smörbollen finns i olika gula till oranga nyanser. Lyser upp och sprider glädje där den står.
Blå näva. Nävor finns i olika höjder och färger . Alla är lättodlade och går bra att dela på till fler tuvor efter några år. Hos mig frösår dom sig också i grusgångarna och i rabatterna.
Rosa Löjtnantshjärta. Här tillsammans med lila tulpaner i en skuggig rabatt.
Hjärtbergenia. En tuffing som trivs bra i mina torra släntrabatter. Bonus är dom fina cerisa blommorna, och bladen som får spännande nyanser från grönt till rött.
Lila bollök, Allium i blom. Bladen vissnar snabbt, men då kommer funkian snart och tar över scenen. Funkian är suverän och klarar skuggigare lägen. Det finns många härliga färger på bladen och senare på sommaren kommer blå eller vita blommor på fina stänglar.
Engelsk vallmo. Lätt att dra upp från frö. Skir och så söt gul blomma. Frösår sig där den själv tycker att det passar. Ibland som här torrt och eländigt bredvid husväggen, men den har ju själv valt platsen så det går jättebra.
Blå Akleja och gul engelsk vallmo. Tåliga, robusta och bedårande vänner.
Lila näva. Fanns i en rabatt när jag flyttade in så vet ej sorten. Men den är bra marktäckare under buskar, och lätt att föröka och flytta till nya ställen.
Blågull. Finns i olika blå samt vit nyans. Lättodlad och fin att plocka in i buketter. Harmonerar fint med andra växter utan att ta över.
Kandelaberviva. Växer i min asiatiska hörna/ lite skuggigt med Azaleor och Rhododendron mm. Vivor i flera våningar. Väntar med spänning på och hoppas att den ska fröa av sig i gruset och bli fler små plantor.
Aprikosfärgad jättevallmo.
Jättevallmo. Högrest primadonna, som är lätt att så från frö och trivs hos mig i soligt läge.
Oranga jättevallmon slår snart ut…knopparna är lika spännande som själva blommorna.
Blommorna är som ett konstverk…så fina.
Iris – ett exotiskt utropstecken. Så vanlig i många rabatter, och så fin när man tittar på den. Underbar i buketter. Finns i många härliga färger. Här tillsammans med blå näva.
Pionerna blommar kort men intensivt. Dom veckorna vill jag inte vara bortrest. Då vill jag bara njuta, vandra runt och lukta på blommorna. Vill helst stå orörda och växa till sig sakta men säkert. Väl värda att vänta på.
Praktbetonika. Blålila och purpur nyanser finns. Så fina när dom blommar.
Gullstav. Sensommarblomma. Dom gula högresta spirorna lyser upp fint i rabatten. Mina står i den torraste slänten och kämpar modigt på. Dom signalerar med att sloka när dom vill ha vatten.
Stjärnflocka, här ljust rosa. Underbar att plocka in i buketter. Finns i vita och mörkare rosa-röda nyanser. Jättefin.
Astilbe i en ljust rosa nyans. Finns också i många vackra färger som vitt, rött, rosa -lila.
Temynta…första året hos mig. Hoppas verkligen att den klarar vintern. Färgstark och häftig blomma.
Solbrud. När det börjar bli sent på säsongen (sensommar och höst), är det här en stor favorit. Finns i brunröda, gula, klart röda nyanser. Jättefin och tålig.
Mörkt vinröd daglilja.
Dagliljan. Växer sig sakta men säkert större och större för varje år som går. Varning för att den kan bli en stor favorit och man vill ha fler och fler sorter. Finns hur många fina dagliljor som helst…
Aprikos dagllja…så söt.
När det mesta har tappat sin glans i trädgården finns det några sena härliga blommor som är beredda att ta över scenen, som tur är. Höstflox….här i fin lila vit nyans.
Rosa höstflox..
Blålila Höstaster.
Höstaster i en rödlila nyans.
Kärleksörten. Här en jättefin ”Matrona” med mörka blad. Finns massor med olika sorter nu i handeln.
Pärleternell. Fina vita blommor med silvergrå blad. Torktålig och lättodlad.
Strålrudbeckia. Jättefin och blommar sent på hösten, lyser verkligen upp i rabatten.

Tack till dig som tittat på och låtit dig inspireras av detta inlägg. Jag försöker att dela med mig av sånt som jag själv tycker fungerar bra i min trädgård. Växterna är namngivna om du blir nyfiken på och vill läsa mer om dom. Information finns ju i överflöd här på nätet. Jag har odlat och provat mig fram under många år, och slukat trädgårdstidningar och böcker.

Som hobbyodlare har jag misslyckats med en hel del med förstås. Men det är ju så man lär sig. Ibland har det fungerat att flytta någon växt till ett annat ställe i trädgården.

Växterna/ perennerna som kom med i det här blogginlägget trivs bra hos mig.

Önskar dig som läser ett bra odlingsår 2021. Ljuset börjar sakta komma tillbaka nu, och våren känns inte längre så långt borta…särskilt nu när jag frossat i bilder från föregående sommar.

Britt-Marie Sjö, YogaGarden.

Kategorier
Reiki

Reiki – Universiell livsenergi

Reiki – en metod för självkännedom, avslappning och stressreducering.

Det svåra livspusslet.

Många människor har idag en stressig och ohälsosam livssituation. Livspusslet kan vara svårt att få att gå ihop. Om det är tufft både på jobbet och när man kommer hem på fritiden så kan man till slut dränera sig och orken och energin tar slut. Det har blivit obalans mellan aktiviteterna och att ge sig själv nödvändig vila och återhämtning. Att vara arbetslös och inte veta när man kommer i jobb igen är också otroligt stressande, och kan tära på självkänslan och på ekonomin. Människor som känner av ensamhet, att inte ha ett socialt nätverk omkring sig kan också hamna i en situation med stress och dåligt mående. Om man har en orosproblematik kan det leda till fysiska och sociala bekymmer. Alla dessa olika livssituationer och många fler är oerhört tuffa och gör att man kommer in i en negativ spiral, som ger obalans. Spiralen kan vara svår att vända på själv.

Till slut skapas det obalanser i vårat energisystem, och kroppen börjar att signalera med tex. smärta för att vi ska stanna upp och lyssna. Värk i nacke, axlar, rygg, känslan av stelhet och spänningsvärk uppstår. Huvudvärk, migrän, mental trötthet. Försämrad sömnkvalitet. Trötthet som inte går att vila bort utan känns bottenlös. Känslor av otillräcklighet när man inte längre orkar hålla samma tempo som förut. Att bli medveten om att man inte mår bra är steg ett. Att se över sin livssituation och söka hjälp och stöd till förändring är steg två. Vänner och familj, arbetskamrater och chefen, kontakt med sjukvården är bra steg att ta och söka stöd och hjälp ifrån. Men man har också själv ett ansvar att vilja förändra och göra något åt sin situation.

Jag hittade både HoliYogan och Reiki när mitt livspussel fullständigt hade rasat och alla bitarna låg huller om buller eller var borttappade. Steg för steg har jag varsamt kunnat komma tillbaka till livet igen efter en total utmattning. Det har tagit tid förstås, ingen quick fix, men nu försöker jag att tänka långsiktigt och hållbart. Jag har lärt mig att lyssna på min kropps signaler, och slutat köra över mig själv. Inte fullt återställd men förhoppningsvis lite klokare.

Spännande läsning om Reiki. Vad är det, och hur fungerar det?

Reiki är en djupavslappnande behandlingsmetod som löser upp blockeringar och underlättar för kroppens självläkning. Naturlig healing. Metoden har sitt ursprung från Japan men grunderna bygger på den kinesiska medicinen som säger att livsenergin Ki genomströmmar oss människor.

Rei betyder ”universiell” och Ki betyder ”livsenergi”.

Allt levande på jorden är beroende av livsenergin. Växter, djur och vi människor hämtar sin kraft här. Ta en liten planta till exempel. Den behöver bra jord, vatten och ljus för att vilja växa sig stor och blomma vackert. Den behöver näring och ljus som energikälla. I den lilla plantan eller fröet finns redan allt som blomman behöver inlagrat. Samma med våran kropp. Vi kan lagra naturlig energi utomhus. Solens strålar och dess underbara ljus boostar oss med uppiggande energi. När vi vistas i naturen och i skogen får vi också naturlig energiboost. ”Skogsbad” Därför är vi oftast piggare under sommarhalvåret när det är ljusare och naturen mer inbjudande att vistas i.

I vår kropp kommer energin in via våra sju stora chakran. Inne i kroppen har vi ett nätverk av energibanor, meridianer. Precis som blodet flödar runt i våra blodådror så flödar energin runt i våra energibanor. Genom våran kropp har vi ett flöde av energi, som kan störas om områden får obalans eller blockeras. Reiki – den universiella livsenergin hjälper till att lösa upp sådana blockeringar och sätta igång ett positivt energiflöde. Reiki ger ett ökat välbefinnande och man blir mer närvarande till sig själv.

Våra energier påverkas starkt av våra tankar och känslor. Positiva tankar och känslor stärker flödet och negativa tankar och känslor bromsar och skapar obalanser. Jag som utför Reikin känner igenom mottagarens energibanor och löser upp där det finns blockeringar. Vissa områden på kroppen kanske behöver mer energi och andra ställen behöver stabiliseras.

Hur kan det upplevas att få Reiki?

Jag som är Reikiutövare hjälper mottagarens kropp att aktivera Reikin inom sig själv och dra åt sig livsenergin. Reikienergin strömmar från mina händer till mottagaren. Vid en behandling ökas energiflödet både hos mig och mottagaren, så jag riskerar aldrig att bli dränerad – jag är bara en kanal för Reikienergin. Hur mycket man känner eller upplever en Reikibehandling är individuellt. Dom flesta upplever en djupt avslappnande känsla, och det är inte ovanligt att man somnar under en behandling. Man kan uppleva en pirrande känsla, värme eller kyla och energiflöden som startar i kroppen.

Reiki kan tas emot av alla, oavsett om man ”tror” på healing eller inte. Jag som ger Reiki behöver inte på något sätt styra eller påverka Reikin. Energin strömmar själv dit den behövs bäst och startar läkande processer. Reikin prioritetsläker – den egna kroppen vet själv vad som behöver ljus och kärleksfull energi. Reikin helar genom att den flödar till kroppens blockerade delar, renar och laddar energibanorna med positiv energi – så kroppens egna förmåga att läka kan starta. Vid en Reikibehandling renas, balanseras och stärks även auran. Reiki är en helhetsmetod och verkar på människans alla plan, fysiskt, mentalt, emotionellt och andligt.

Vad kan Reiki göra?

Vi är alla unika och våra behov är olika. En Reikibehandling kan ge effekt på många olika sätt tex:

 • Reiki ger dig chans att slappna av och släppa stress och spänningar.
 • Balanserar din kropps energier.
 • Ökar och stärker ditt energiflöde, och löser upp blockeringar.
 • Lindrar fysisk smärta och spända muskler.
 • Motverkar sömnlöshet, ger förbättrad sömnkvalitet.
 • Renar kroppen från gifter och slaggprodukter.
 • Ökar immunförsvaret.
 • Frigör känslor som lagrats, så dom kommer upp till ytan och medvetandet. Möjliggör känslomässig läkning.
 • Reiki ökar intuitionen och kreativiteten.
 • Startar kroppens egen naturliga förmåga till läkning.
 • Hjälp mot huvudvärk och migrän.
 • Hjälper till vid läkning av utmattning/ utbrändhet.

Reikin kan aldrig skada, den ger bara kärleksfull och ljus energi.

Hur går det till att få Reiki.

Innan Reikibehandlingen samtalar vi om bakgrunden till att du är i behov av Reiki. Reikibehandling kan ges både som distanshealing eller som en behandling där vi träffas fysiskt. Båda varianterna fungerar lika bra, men det är så klart roligare och mysigare att få ge en ”vanlig” Reikibehandling.

Behandling hemma hos mig: Vid en ”vanlig” behandling får du ligga på en behandlingsbänk och slappna av. Jag stoppar om dig med filtar och kuddar, och du får lyssna till avslappnande musik. Man kan välja på 30 eller 60 min behandling. Jag lägger händerna mjukt på olika ställen på din kropp, beröringen hjälper din kropp att slappna av och släppa på spänningar, smärta och stress. Efteråt har vi en återkoppling där du får berätta om hur du upplevt behandlingen och jag delger information som kommit till mig.

Distansreiki: Jag skickar Reiki till dig på en bestämd dag och tid. Du skapar en lugn och mysig plats hemma, sittande eller liggande. Försök att slappna av redan 10 minuter innan för bästa effekt. Att du är närvarande för att bara vara och ta emot ger dig en bättre upplevelse och effekt av Reikibehandlingen. Ha gärna en filt, kuddar, tänd lite ljus. Sätt på någon lugn musik som du gillar tyst i bakgrunden. Distansbehandling tar ca. 25-30 min. Efteråt får du en återkoppling av Reikibehandlingen.

Hur ofta ska man ta en Reikibehandling?

Man får bäst effekt om Reiki ges varje eller varannan vecka i början. Sedan glesar man ut. Effekten av en behandling sitter i ca. 3 veckor efter behandlingstillfället.

Distanshealing ges varannan till var 3:e vecka, tätare vid behov.

Kurser i Reiki.

Många som har fått Reikibehandling och känner vilka positiva effekter den ger, vill sedan själva utbilda sig i Reiki. Det finns flera steg att gå: grundutbildningen Reiki 1, vidareutbildningen Reiki 2, och lärarutbildningen Reiki Master.

Viktig information.

Reiki ersätter inte medicinsk behandling och traditionell sjukvård. Vid allvarligare problem ska alltid läkare uppsökas först. Reikibehandling ska ses som ett komplement.

Friskvårdsmetoden är godkänd av skatteverket, och friskvårdspeng kan användas.

Hoppas att det här blogginlägget väckte nyfikenhet och en liten inblick i vad Reikibehandling är. Om du som läser har frågor eller vill boka in en behandling så är du Varmt Välkommen.

Se uppgifter under fliken Kontakt.

Önskar alla en riktigt bra vinter! I dessa märkliga och annorlunda tider med pandemirestriktioner och social distansering. Var rädd om dig och dina närmaste.. Det vi kan göra för att skydda oss nu – har vi tillbaka längre fram.

Britt-Marie Sjö YogaGarden.

Att vistas ute i naturen på en vacker plats, med alla elementen närvarande stärker och fyller på den naturliga Reikienergin. Vattnet, solen, träd och växter, och dom fluffiga molnen på himlen, frisk luft. Mums för våra chakran och livsenergin.
Min egen trädgård. Den bästa platsen på jorden för att hitta återhämtning, tröst, njutning, väcka kreativiteten, känna att man varvar ner och släpper all stress och prestation.
Platsen för Reikibehandling hemma hos mig.
Det är något alldeles speciellt med platser där himlen och vattnet möts tycker jag. Att sitta och bara vara/ vila/ meditera vid vattnet är magiskt.