Kategorier
Yoga

Skogspromenader

Vår underbara natur, som finns där och bara väntar på oss att vi ska komma och hälsa på. Vad gör den för oss? Med oss? Om vi kan släppa taget om stress, vardagliga bekymmer, kanske oro vi bär på en stund, och sakta ner stegen. Börja att använda våra sinnen. Lyssna, känna, lukta, se och uppleva naturen som finns runt omkring oss. Att vistas ute i skog och mark ger oss lugn och ro i sinnet. Det händer nästan automatiskt. Om man sedan går i en yogagrupp tillsammans med andra likasinnade, och sätter en intention för dagen så blir upplevelsen en terapiform. Skogsbad. Kravlös, du kan bara vara och behöver inte prestera. Låt obalanser och stress rinna av dig. Dela din upplevelse med någon annan. Trygghet och gemenskap i en liten grupp. Tillsammans blir det oftast lite roligare. Det gör att man tar det där steget att komma ut.

I Yogapromenaderna som jag genomför gör vi ibland breathwalk. Den ingår i min Holiyogautbildning, och är underbar. Måste upplevas. Vi får hjälp att vara fullständigt närvarande i nuet. Vi kan bli medvetna om mönster och sådant som behöver bearbetas. Vi finner lösningen på problem och kan hitta nya dörrar att öppna. Negativa tankar och sådant vi kanske ältar kan bearbetas och positiva flöden sätts igång. Våra sinnen öppnas, nya känslor kan få börja växa. Immunförsvaret aktiveras, och vi sänker på stressnivåerna. Meditation, motion och en boost för hälsan. Lungorna och hjärtat stärks.

Detta varvas med mjuka, enkla stående Yogaövningar. Man behöver inte vara duktig på att yoga, detta passar alla. Att koppla samman medvetna rörelser med andetaget stärker närvaron. Det riktar fokus in till din egen kropp och sinne. Vi får hjälp att starta bra flöden även här, och kunna släppa taget om sådant vi inte längre vill bära runt på tex. spändhet, stelhet, smärta, oro och stress. Alltid varsamt och mjukt med respekt för den egna kroppen.

Skogsbad är en naturterapi som kommer från Japan ursprungligen. Kravlös och avstressande vistelse i skogen. Breathwalken och Yogarörelserna får oss att öppna upp och lättare kunna ta in skogens läkande energier. Att bara stå en stund bredvid ett klokt gammalt träd, vara stilla en stund och känna trädets och naturens brusande energi. Det lugnar ner kroppen och hjärnan och vi blir mindre reaktiva. Att inte göra och bara vara. Att bara vara en stund för din egen skull.

YogaGarden vill tacka alla fina deltagare som under våren och sommaren följt med ut i skogen på gemensam yoga och andnings promenad. Fler tillfällen kommer att ges, så håll utkik på facebooksidan där evenemangen publiceras. I dom tider som råder tror jag det är viktigt att hitta sätt att kunna mötas på ett tryggt sätt och känna gemenskap.

Inspirationsbilderna nedan från tidigare yogapromenader har godkänts av deltagarna att publicera.

Önskar alla en riktigt fin sommar, Britt-Marie – YogaGarden.

Selfie vid sjön Gryten, Degerfors.
Mjuk och slingrande stig som leder in i en vacker skog. Ljuset från solen lyser in mellan trädens kronor och skapar vackert ljusspel.
Bullerdalen i Karlskoga bjuder på en fantastisk skog som ibland känns lite djungellik.
När man går sakta och med närvaro till nuet hittar man även små, små blommor och fler djur än om man är stressad och rusar fram på en stig. Nyfikenheten och lusten att upptäcka väcks.
Naturreservatet Bullerdalen, stigen löper bitvis längs med glittrande vatten som rinner i Bullerbäcken.
Yogagrupp på väg ner mot Bullerdalens naturreservat.
På väg runt Djupa hålet, Lidetorpsmon utanför Degerfors. Fantastisk skog och naturupplevelse.
Skogsbad. Vi stannar upp en stund och känner in naturens brusande, läkande energi.
Sjön Gryten, vattnet är rogivande och vyn är underbar.
Fokus och närvaro i dom inledande yogaövningarna.
Att yoga utomhus är uppfriskande och ger en magisk upplevelse, och att vara tillsammans i en liten grupp skapar gemenskap. ”Krigaren” i blåbärs och tallskog borde ge stilpoäng och bra balans.
Kanske det viktigaste på hela promenaden, att unna sig en vila och fikastund i skogen. Här smakar kaffet och bullarna bäst.
Vy över rastplatsen vid sjön Gryten. Bra plats att stanna upp för en vila, och fikapaus.
Välkommen att följa med i sommar på en tur i skogen, i ett vackert naturreservat eller uppmärkt stig i vår närhet. Fler promenader planeras i Karlskoga – Degerfors området.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *