Kategorier
Trädgård

Månadens Favorit Aklejan

Rosa ” Nora Barlow” Akleja och självsådd mörkt lila.

Det är svårt att välja en favorit när man är trädgårdsnörd. Men när Aklejorna börjar att blomma i alla möjliga färger och former så är det sommar för mig. Ackompanjerade av prästkragar, dom tidiga sommarnävorna, syrenerna, smultronblommor, vallmo och dom första pionerna.

I min barndoms trädgård växte Aklejor och Trädgårdsnattviol på en jordkällare. Dofterna från växterna en varm sommarkväll var ljuvliga, och blandade sig med syrenernas söta doft. Det luktade sommarlov.

Jag har sått fröer med blandade färger från ”vanlig” vildforms Akleja, ”Barlow”Aklejor och Hallon Aklejor. Dom gror oftast snällt och blommar redan samma år. Sedan sköter naturen det där själv. Runt omkring dyker små plantor upp, som får nya spännande färger och former. Aklejan är fin att sätta i vas som solitär eller i en blandad sommarbukett. Välkommen söta, tåliga, fina Aklejan. Du sparkar igång min sommar på ett fantastiskt och ljuvligt sätt.

Vit och Ljusblå ”Barlow” Akleja, samt en fylld lila och en vit Hallon Akleja.
En söt vanlig ljust rosa Akleja av den gammeldags sorten.
I ett soligt och torrt läge har dom spridit sig själva i gruset. Tuffa raringar.
Ljusblå och vit Akleja av ” Barlow” släktet.
Lila Hallon Akleja.
”William Guiness” rödlila och vit Akleja. Går ibland närmare åt svartlila i färgen. Matchas här av ljust lila Mossflox.
Grusbädden har blivit en barnkammare. Det är bara att vänta och se vilka färger och former som dom nya Aklejorna kommer få.
Sambons stolthet. Den kraftigaste och snyggaste Aklejan har bosatt sig alldeles på egen hand bredvid garaget, i en mikroskopisk springa mellan husvägg och plattorna. Knappt ingen jord, inget vatten, men det bekymrar inte denna ljusrosa skönhet.
Fler självsådda raringar som bara dyker upp från ingenstans, och hittat sin alldeles egna plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *