Kategorier
Trädgård

Perenner – från vår till höst.

Första bilden visar vår. Pionernas första skira blad matchar tulpanerna i rabatterna.

Perenner är fleråriga växter som om dom trivs snällt kommer tillbaka år efter år. När dom fått växa till sig lite så mår många av dom bra av att delas isär och få ny jord och växtplats. Jag har alltid gillat att så frön även till perenner och få se dom från början som små plantor. Lycka är också att gå på växtbytardagar och när trädgårdsföreningen har försäljning och hitta gamla sorter och sådant som inte finns i växtbutikerna. Trädgårdsmässor är också hur kul som helst. Känslan när man hittar något ovanligt eller en helt otrolig färg är ren lycka. Ok, jag erkänner att jag är en trädgårdsnörd. Men jag är i gott sällskap. Att odla och umgås med sin trädgård är ett intresse som jag delar med många andra, som tur är. Även om man inte har egen trädgård så går det ju bra att njuta av en vacker park.

Hur är en bra perenn enligt mig? Vilka egenskaper ska den ha? När man bor i zon 4-5 som jag gör så klarar tyvärr inte alla växter av vintern. Så en bra perenn ska vara tålig, robust, och gärna ha lång blomningstid. Har funderat ibland på att flytta söderut för att kunna odla i zon 1, lite avundsjuk är jag ibland när det tyvärr är omöjligt här.

Jag har växter som börjar blomma tidigt på våren till sen höst, och i en rabatt försöker jag att blanda så att det alltid händer något spännande. På hösten sätter jag vårlökar mellan perennerna som startar säsongen, och när dom blommat klart så har perennerna hunnit växa till sig och döljer dom nedvissnade bladen. Det är också spännande att försöka hitta bra färgkombinationer i trädgården, bladen på buskar och träd kan framhävas av en matchande perenn blomma.

Att följa sin trädgård från tidig vår till sen höst är spännande. Först vårens skira späda blad och knoppar, sedan högsommarens överflöd av blommor, och sist ut är hösten – som är som en final med färger som exploderar när träd och buskar tar på sig höstskruden.

Nedan följer bilder från min trädgård som börjar med vår och mot slutet höstperenner. Tänkt som inspiration. Tuffa och bra växter i zon 4-5 eftersom dom trivs hemma hos mig.

Tidigt på säsongen samtidigt som tulpanerna blommar är Gulltöreln som vackrast. Dess blad får jättefina höstfärger som går i röd-oranga toner. Pionernas och Höstsilveraxens blad ackompanjerar i färgtonerna.
Julrosen finns i massor av härliga färger. Vinröda, nästan svarta, rosa, vita, prickiga…Blommar tidigt och länge hemma hos mig.
Mörkt röd gullviva….sprider sig gärna med sina fröer…och är ljuvligt söt.
Vårglädje. Tulpaner, pärlhyacinter och narcisser tittar upp mellan pioner och gulltörel i rabatten.
Gul gullviva…doften är ljuvlig.
Fänrikshjärta….finns i vitt och även mera mörkröda sorter. Skir och lättodlad. Blommar länge.
Backsippa. Mjuk och luden, lätt att dra upp från frö. Finns i vita och röda nyanser. Bildar små tuvor. Blommar länge om man tar bort vissna blommor.
Gul dubbel sippa, hittad på en växtmarknad. Hurra för trädgårdsföreningar och odlar -vänner som drar upp sådana rariteter från frö.
Sittplats med första parkett framför en släntrabatt som blommar från tidig vår till sen höst. Djävulsbuskarnas mörkt vinröda blad och prydnadsapeln ”Rubin” ger en härlig kontrast till tulpaner, påskliljor, dagliljor och allt annat spännande som tittar upp under säsongen.
Gulltöreln blommar länge och väntar snällt in den vita Rhododendronbusken.
Storrams. Hög växt som böjer sig i en båge, och på undersidan slår små vita klockor ut. Sprider sig efter några år och bildar större klungor.
Sockblomma. Finns också i otaligt många vackra färger från rött, vitt till rosa. Spännande blad och så gullig. Vill ha fler!!!
Röd nejlikrot. Lyser i en härlig rödorange färg. Fin ihop med blommor som går i lila och vinrött…
Nejlikrot i aprikos färg. ” Mai Tai”.
Mossflox. Bildar kuddar med 1000 tals små blommor. Torktålig och älskas av fjärilar, humlor mm.
Aklejan…har skrivit om den förut. Älsklingsblomma. Lätt att odla, så fin i buketter. Sprätter iväg sina fröer och vips har man en färgnyans man inte visste fanns. Så spännande. Midsommar älskling.
Violkungsljus. Lätt att dra upp från frö. Finns i regnbågens alla färger från vitt, lila, rosa…ljusa och mörka nyanser. Om man tar bort överblommade stänglar kommer det nya…sprider sig där den trivs med nya frösådda små plantor.
Trädgårdssmörboll. Smörbollen finns i olika gula till oranga nyanser. Lyser upp och sprider glädje där den står.
Blå näva. Nävor finns i olika höjder och färger . Alla är lättodlade och går bra att dela på till fler tuvor efter några år. Hos mig frösår dom sig också i grusgångarna och i rabatterna.
Rosa Löjtnantshjärta. Här tillsammans med lila tulpaner i en skuggig rabatt.
Hjärtbergenia. En tuffing som trivs bra i mina torra släntrabatter. Bonus är dom fina cerisa blommorna, och bladen som får spännande nyanser från grönt till rött.
Lila bollök, Allium i blom. Bladen vissnar snabbt, men då kommer funkian snart och tar över scenen. Funkian är suverän och klarar skuggigare lägen. Det finns många härliga färger på bladen och senare på sommaren kommer blå eller vita blommor på fina stänglar.
Engelsk vallmo. Lätt att dra upp från frö. Skir och så söt gul blomma. Frösår sig där den själv tycker att det passar. Ibland som här torrt och eländigt bredvid husväggen, men den har ju själv valt platsen så det går jättebra.
Blå Akleja och gul engelsk vallmo. Tåliga, robusta och bedårande vänner.
Lila näva. Fanns i en rabatt när jag flyttade in så vet ej sorten. Men den är bra marktäckare under buskar, och lätt att föröka och flytta till nya ställen.
Blågull. Finns i olika blå samt vit nyans. Lättodlad och fin att plocka in i buketter. Harmonerar fint med andra växter utan att ta över.
Kandelaberviva. Växer i min asiatiska hörna/ lite skuggigt med Azaleor och Rhododendron mm. Vivor i flera våningar. Väntar med spänning på och hoppas att den ska fröa av sig i gruset och bli fler små plantor.
Aprikosfärgad jättevallmo.
Jättevallmo. Högrest primadonna, som är lätt att så från frö och trivs hos mig i soligt läge.
Oranga jättevallmon slår snart ut…knopparna är lika spännande som själva blommorna.
Blommorna är som ett konstverk…så fina.
Iris – ett exotiskt utropstecken. Så vanlig i många rabatter, och så fin när man tittar på den. Underbar i buketter. Finns i många härliga färger. Här tillsammans med blå näva.
Pionerna blommar kort men intensivt. Dom veckorna vill jag inte vara bortrest. Då vill jag bara njuta, vandra runt och lukta på blommorna. Vill helst stå orörda och växa till sig sakta men säkert. Väl värda att vänta på.
Praktbetonika. Blålila och purpur nyanser finns. Så fina när dom blommar.
Gullstav. Sensommarblomma. Dom gula högresta spirorna lyser upp fint i rabatten. Mina står i den torraste slänten och kämpar modigt på. Dom signalerar med att sloka när dom vill ha vatten.
Stjärnflocka, här ljust rosa. Underbar att plocka in i buketter. Finns i vita och mörkare rosa-röda nyanser. Jättefin.
Astilbe i en ljust rosa nyans. Finns också i många vackra färger som vitt, rött, rosa -lila.
Temynta…första året hos mig. Hoppas verkligen att den klarar vintern. Färgstark och häftig blomma.
Solbrud. När det börjar bli sent på säsongen (sensommar och höst), är det här en stor favorit. Finns i brunröda, gula, klart röda nyanser. Jättefin och tålig.
Mörkt vinröd daglilja.
Dagliljan. Växer sig sakta men säkert större och större för varje år som går. Varning för att den kan bli en stor favorit och man vill ha fler och fler sorter. Finns hur många fina dagliljor som helst…
Aprikos dagllja…så söt.
När det mesta har tappat sin glans i trädgården finns det några sena härliga blommor som är beredda att ta över scenen, som tur är. Höstflox….här i fin lila vit nyans.
Rosa höstflox..
Blålila Höstaster.
Höstaster i en rödlila nyans.
Kärleksörten. Här en jättefin ”Matrona” med mörka blad. Finns massor med olika sorter nu i handeln.
Pärleternell. Fina vita blommor med silvergrå blad. Torktålig och lättodlad.
Strålrudbeckia. Jättefin och blommar sent på hösten, lyser verkligen upp i rabatten.

Tack till dig som tittat på och låtit dig inspireras av detta inlägg. Jag försöker att dela med mig av sånt som jag själv tycker fungerar bra i min trädgård. Växterna är namngivna om du blir nyfiken på och vill läsa mer om dom. Information finns ju i överflöd här på nätet. Jag har odlat och provat mig fram under många år, och slukat trädgårdstidningar och böcker.

Som hobbyodlare har jag misslyckats med en hel del med förstås. Men det är ju så man lär sig. Ibland har det fungerat att flytta någon växt till ett annat ställe i trädgården.

Växterna/ perennerna som kom med i det här blogginlägget trivs bra hos mig.

Önskar dig som läser ett bra odlingsår 2021. Ljuset börjar sakta komma tillbaka nu, och våren känns inte längre så långt borta…särskilt nu när jag frossat i bilder från föregående sommar.

Britt-Marie Sjö, YogaGarden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *