Kategorier
Trädgård

Sköna gröna rum

Limegrön jättedaggkåpa i framkanten och en färgglad perennrabatt runt om trädgårdsboden. Klematis och en vindruva klättrar upp och ger en härligt och rufstig höjd på det hela. Högre växter längst bak och lägre växter i framkanten.

Min trädgård. Min oas. Jag älskar att krypa nära och ta kort på blommorna en och en, men det ska jag försöka att undvika i det här blogginlägget.

Istället vill jag inspirera och bjuda in till tankar om struktur. Hur skapar man avskildhet? Hur kan man bygga om en besvärlig släntträdgård som är svår att sköta…vilket jag hade från början. Hur kan man om man råkar vara helt trädgårdsnördig hitta ett sätt att klämma in ännu fler blommor och även utnyttja höjden i trädgården? Vad kan man göra om det plötsligt känns väldigt långt ner till marken och det börjar bli jobbigt att sköta om sina växter? Tant börjar bli lite stel, bara lite, särskilt om jag sitter på huk för länge.

Välkommen in att läsa eller bara njuta av sommarbilderna, för nu längtar iallefall jag efter våren och att det börjar att spira igen.

På terassen i det soligaste hörnet trivs pelargoniorna. Tåliga, och en riktig färgklick. Jag älskar doften, sambon ogillar den.
Sommaren -20 fick huset ett extra rum. Ett terassgolv att kliva ut på direkt från köket. Vilket lyft. Ett njuterum skapades. Underbart att kunna yoga i kontakt med min trädgård.
En mysig plats att vila på, bara vara och slappa.
Gårdsgrus omgärdar terassen. Vackert att se på och fint att ställa ljuslyktor eller dekorationsstenar på. En övergång till gräsmattan.
Jag ville ha en stjärnhimmel, och fiffiga sambon hängde upp ljusslingor i nätform ( vanlig julbelysning) under taket på partytältet. Det är magiskt när kvällen kommer, har tänt den även nu i vinter. Mer mys åt folket.
Dom flesta av mina rabatter är numera upphöjda odlingsbäddar, med ramverk av trä. Håller minst 5-6 år, och byter eventuellt ut dom vartefter till stenar. Ogräset tar sig inte in lika lätt och jag behöver inte krypa lika mycket på marken. Förhindrar också att gräsmattan växer in i rabatten.
Krukor med spännande växter bildar små utropstecken på terasserna. Här en afrikas blå lilja som väntade långt in på hösten innan den slog ut. Men då var den reslig och blommade länge. Lycka!!! Trollhassel i bakgrunden. Mysig kompis bredvid sittplatsen. Fin att hänga ljusbollar i. Roliga former på grenarna, den slingrar sig iväg och bildar spiraler.
Ett litet grönt rum med mycket växter. Tuijor till vänster bildar en grön vägg året om, och till höger djävulsbuskar ( spirea) som har en intressant färg på sina blad. Rolig att matcha röda, oranga, lila/purpur, svarta och röda växter intill.
En från början hopplös och svårskött slänt. Numera en rabatt fylld med växter som täcker bra. Jag planterar tätt med tåliga marktäckare mm för att hålla fukten och minska chansen för ogräs att ta över.
Asiatiska hörnan bredvid köksträdgården. Upphöjda bäddar med grus i mitten. Äppelträden skuggar bra under varma dagar. Rhododendron och azaleor bildar stommen tillsammans med vivor, aklejor, irisar, dagliljor och julrosor i spännande färger. Ett vindskydd sattes upp för att bilda ytterligare lä mot norr och för att stoppa rådjuren från att tugga på azaleorna.
Ibland får man backa lite och inspektera lite från håll, och även fånga upp ideer från trädgårdarna runt omkring. Det är otroligt kul och spännande att repetera växter som syns väl även från grannarnas trädgårdar. Mina grannar har maffiga rhododendron och fina syrener, mm. Tillsammans med dom växterna som bor hos mig så bildar grannskapet en ”stor park” med lite fantasi. Massefekten när alla våra lila parkrhododendron blommar samtidigt är så fin. Eller alla syrenerna…så fint!
Boll lökarna svävar så fint ovanför nävorna. Ger färg och höjd och liv åt en annars lite platt perennrabatt.
Glöm inte att vara i din trädgård även om kvällarna. Det finns ju en mängd roliga ljusslingor och solcellslampor på marknaden nu. Det är på kvällen som trädgårdens inneboende djur dyker upp, som grodor, paddor, nattfjärilar, fladdermöss, och med lite tur kanske igelkotten.
En rejäl rabattkant av trä stoppar jorden från att rinna iväg vid regn eller när man vattnar.
Rhododendron finns i olika storlekar och massor av spännande färger. Ger trädgården grönska året om. Fint att sätta vårlökar runt om .
Jag försöker tänka dom olika delarna av trädgården som små rum. Träd och större buskar bildar tak och väggar. Att inte se allt på en gång väcker fantasin, och det är kul att ha olika teman eller färgkombinationer. En portal in förstärker känslan av att man går in i ett nytt rum.
Trädgården är kuperad och det är kul att försöka ta tillvara på dom olika nivårerna och förstärka den känslan.
Häcken fanns när jag flyttade in. Den bildar en ram och skydd ut mot vägen som knappt inte syns på sommaren. Jag väntar med att klippa häcken och bollbusken till efter midsommar, då räcker det med en gång per år.
Rejäla rabattkanter…för varje år så blir dom konstigt nog högre och högre. Lättskött, smidigt och så slipper man gräva. Bygg en ram, fyll med bra jord, plantera, vattna, klart. Lila mossflox är inte kinkiga, växer i kanten på grusbädden och hänger över murkanten. Torktålig och alldeles, alldeles underbar.
Sittplats på baksidan av huset. Pionerna trivs i odlingsbädden, och börjar att blomma runt midsommartid.
Rosa, enkel pion tillsammans med höstsilveraxens mörka bladverk. Fin kombo.
Den lilla dammen är ett tillhåll för törstiga katter, badande fåglar och grodor. Näckrosorna har inte hunnit sätta fart här än, men kan med lite tur tom. blomma senare på säsongen.
Hur ser ditt drömhörn i en trädgård ut? Ibland räcker det med ett litet skyddad ställe för att kunna njuta till max. Här doftar smultronschersminen och en rosa gammaldags pion tillsammans. Det perfekta stället att dricka kaffe på eller läsa en bok.
Jättedaggkåpan är lättodlad och fin, och den är perfekt som förgrundsväxt i en rabatt, och den håller gräset borta från att växa in i rabatten. Magi uppstår när det regnar, då är den som vackrast. Då glittrar dom små vattendropparna i bladverket som juveler.
Lila Rhododendron och jätteiris matchar varandra fint. Sockertoppsgranar bildar fina utropstecken i rabatten.
Syrenbersån. Blandade lila syrener bildar en vägg. Framsidan pryds av en växtbåge med klematis. Pioner i blandade färger runt om i rabatterna. Att låta klätterväxter slingra sig upp på en växtbåge eller klättra upp i ett träd eller en buske är spännande och ger ännu mera liv åt trädgården. Klätterväxter är smart om man har en liten yta, då maximerar man odlingsmöjligheterna och utnyttjar höjden också.
Jag önskar er alla ett riktig bra trädgårdsår 2021. Hoppas att det går att ses på någon trädgårdsmarknad/ växtbytardag detta året. MVH Britt-Marie Sjö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *